Säpo vill slippa fråga om avlyssning

ANNONS
|

I dag sker hanteringen via avtal mellan varje operatör och olika myndigheter som utreder brott. Säpo vill att myndigheterna själva ska kunna gå in och snabbt hämta informationen genom ett helautomatiskt system.

Men flera stora teleoperatörer sade i början av november till tidningen Ny Teknik att de är tveksamma till kravet.

Tele2 vägrar blankt att automatiskt lämna ut uppgifter till Säpo.

- Vi på Tele2 har, från dag ett, varit väldigt tydliga med att det här är fullständigt uteslutet för oss. Det har vi redogjort för i remissvar och möten med Säpo, säger Stefan Backman till TT.

- Vi vet att integriteten är otroligt viktig för våra kunder och det här är väldigt integritetskänsliga uppgifter.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är starkt kritiska:

- Om polisen har direkt tillgång till det här lagrade materialet så är det en tröskel som filats bort. Det blir ännu ett steg mot ett övervakningssamhälle, säger Jens Holm, integritetspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och ersättare i justitieutskottet.

- Problemet när man samlar in så här mycket uppgifter är att även om de brottsbekämpande myndigheterna säger att man ska hantera uppgifterna varsamt och selektivt, så vet vi att det finns en mänsklig faktor. Register läcker och kommer att användas på ett felaktigt sätt, fortsätter han.

Vänsterpartiet tänker nu begära att justitieminister Beatrice Ask kommer till justitieutskottet och förklarar sig.

- Vi är djupt kritiska till att man vill göra den här förändringen och införa ett helautomatisk system. Vi ser stora problem med integritetsaspekter och risken är att det skulle kunna missbrukas, säger Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Maria Ferm.

Kurt Alavaara, kriminalkommissarie på Säpo, håller inte med om att en automatisk inhämtning av uppgifter skulle vara mer integritetskränkande - tvärtom, anser han.

ANNONS

- Jag skulle säga att den här typen av system ökar integritetsskyddet eftersom alla frågor blir harmoniserade. Det bygger på ett kontrollerat sätt att överföra frågan (till operatören) och få svar på den. Dessutom ökar kontrollen och möjligheten för organ som ser över verksamheten, som Datainspektionen och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. De kan då gå in och följa upp hur polisen ställer frågor, säger Kurt Alavaara.

Han betonar också att det, precis som tidigare, krävs beslut från domstol eller myndighet innan brottsutredare kan gå in och hämta information.

- Och det rör alltid misstanke om brott. Det är inte så att vi kan gå in fritt och fråga i systemet, säger han.

TT: Men det blir ju ändå lättare för er att inhämta information. Kan inte det upplevas som att övervakningen av medborgarna ökar?

- Jag skulle inte se det så. Det är fortfarande så att det krävs ett beslut, från domstol eller myndighet, att hämta hem uppgifterna och det regelverket gäller ju redan i dag. Det här innebär bara att vi får den information, som operatörerna har skyldighet att spara, i ett format som vi enkelt kan ta hand om.

Säpo vill att operatörerna ska införa ett så kallat standardiserat gränssnitt för att kunna leverera uppgifterna.

Det är frivilligt för operatörerna att införa systemet och ingen operatör i Sverige har än så länge infört det.

- Vi för förhandlingar med operatörer. Men vilka det är och hur förhandlingarna fortskrider är sekretessbelagt, säger Alavaara.

Förhandlingar förs enligt Ekot också med det svenska företaget Maintrac som i dag sköter datalagring åt teleoperatörer och företag som lagrar uppgifter om svensk mejltrafik och telefonsamtal.

Maintracs vd Tor Borrhed säger att företaget är i sluttampen och utför tester.

ANNONS