Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Fartygets förväntade fortsatta rutt från och med niotiden på söndagskvällen.

Ryskt uranfartyg passerar utanför Göteborg

Elva ton uran – det är vad det ryska fartyget Mikhail Dudin är lastat med när det passerar mellan Skagen och Göteborg under kvällen och natten mellan söndag och måndag.

The barents observer har med hjälp av fartygstrackern Marine traffic följt fartyget Mikail Dudins rutt under den senaste månaden. Under söndagskvällen har Mikail Dudin rundat Skagen och därefter fortsatt mot sydost. Mikhail Dudin är inte vilket fartyg som helst – utan det som fått ansvaret att frakta i väg nästan allt Irans anrikade uran.

USA:s utrikesminister John Kerry har tidigare bekräftat att uranet som ett flertal nationer förmått Iran att lämna över kommer att fraktas med fartyget Mikhail Dudin. Fartyget lämnade Iran i slutet på december och enligt The New York Times lär det innebära att Iran inte längre har tillräckligt med anrikat uran för att kunna tillverka kärnvapen.

Uranet som Mikhail Dudin fraktar inkluderar enligt John Kerry även det kärnbränsle som i princip är färdigt att göra bomber med – det skulle krävas relativt lite anrikning för att skapa ett vapen med hjälp av sådant uran.

Som närmast kommer fartyget att passera dryga trettiotalet kilometer från Sveriges kust om fartyget håller den planerade rutten. Efter att ha korsat Östersjön kommer Mikhail Dudin slutligen att ankra i ryska Sankt Petersburg.

Det är inte första gången som Mikhail Dudin passerar Sverige med kärnvapenbränsle som last. I april 2013 passerade fartyget också Sverige, men då med jämförelsevis futtiga 68 kilo höganrikat uran.

Läs mer: Iran skickar uran till Ryssland

Bild - 1
Urantransport. Fartyget Mikhail Dudin.
Mest läst