Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Rysk varg kan stärka svenska stammen

Den svenska vargstammen kan få förstärkning av ryska vargar redan i år.

Den möjligheten utreds av myndigheterna sedan djurparker sagt nej till att plantera ut vargvalpar i skogarna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På Jordbruksverket har intresset riktats mot ett område i Ryssland där vargar föds upp med liten mänsklig kontakt för att sedan kunna släppas ut i det vilda.

Innan en flytt kan bli av måste flera frågor, bland annat om smittskyddet, lösas.

Den svenska vargstammen har en stormig historia. Ända fram till början av 1800-talet var vargen relativt vanlig i hela landet och fram till 1840 fälldes flera hundra djur årligen.
Sedan följde en snabb nedgång och vargarna försvann successivt från större delen av landet. Under större delen av 1900-talet fanns det i stort sett bara varg i fjällkedjan och närliggande områden.
I början på 1960-talet var utrotningshotet akut. Det ledde till att vargen fridlystes 1966, men under de efterföljande åren fanns ingen fast stam i landet.
Först på 1980-talet gjorde arten en försiktig comeback då ett par började fortplanta sig i Värmland och från och med 1992 har antalet stadigt ökat.
Den nuvarande stammen på 200 djur är den största vi haft i landet sedan andra halvan av 1800-talet. (TT)

Samtliga svensk-finska vargar har i grunden ryskt ursprung och även fortsättningsvis är artens framtid i Norden helt avhängig av invandring österifrån.
Ryssland har en stam på 45 000 vargar. Bara Kanada, med 52 000-60 000 vargar, har en större stam.
Därefter följer Kina, USA och Mongoliet med cirka 15 000 vargar vardera. I Europa väster om Ryssland finns omkring 15 000 vargar, varav de flesta i Vitryssland, Ukraina, Rumänien och Spanien.

Hela världspopulationen tros omfatta cirka 200 000 djur.

Mest läst