Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rylander: Ställ upp och stötta damhockeyn, Göteborg

  Ett ord: Äntligen. Och om Göteborg HC ska ha en chans krävs det att stan ställer upp.

  FÖR DET FÖRSTA: Jag får nästan nypa mig i armen när jag hör att Fredrik "Freddan" Pettersson och hans företag gör det här. En av Frölundas största lirare i modern tid – minns bara slagskottsstraffen mot Kanada i VM 2013! – gör precis det som hans gamla moderklubb har vägrat.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Satsar på damhockey, alltså.

  Det är stort. Det är respekt. Det är nytt. Och det är framför allt starten på en ny era inom hockeyn i väst. För första gången ges damerna en chans.

  "Jag har alltid tagit saker för givet som hockeyspelare. Material, istider ... jag är bortskämd. Jag vet hur hårt tjejerna tvingas kämpa – så det här är en chans att ge tillbaka", säger Fredrik.

  Och det är klart att grabben är smart. Om Fredrik och hans företag gått in med samma summor i Frölunda hade det gett en minimal reklamplats på en gigantisk hockeyrumpa.

  I Göteborg HC ger det en helt ny generation lirare chansen. Och nu är det dags att ställa krav på Göteborgs näringsliv – och hockeyintresserade.

  VI KAN EXEMPELVIS starta med att rikta ett krav mot Göteborgs ishockeyförbund. Jag vet att ishallarna är alldeles för få i regionen – men se åtmninstone till att fixa fram en permanent hemmahall för Göteborg HC, där alla istider är samlade.

  Tjejerna ska inte tvingas kuska runt under sena fredagskvällar på spårvagnar med fyllda hockeytrunkar – och skickas till så många som fyra olika ishallar.

  Så var det förra säsongen för Hisingen Hockey – och det är skamligt att damhockeyn behandlas på det sättet. Ovärdigt.

  Jag räknar med att Dick Carlssons gäng på förbundet löser det.

  PRATAR MED hockeyexperten Leif Boork om Göteborg HC – och han jublar. Damkronornas assisterande förbundskapten brinner för damhockeyn och har väntat på den här satsningen, längtat ... ja, till och med tjatat på Frölundas ordförande Mats Grauers att den ska bli av. Men Boork inser också hur tufft det kan vara att ta steget – från division I.

  "Det är ett stort steg upp till Riksserien. Det krävs hårt jobb."

  Absolut. Och att värva hem ett par av de tio spelare som finns ute i Riksserien kan vara ett första steg.

  DET KRÄVS OCKSÅ att Göteborg HC blir självförsörjande – så klubben inte slutar som Kvarnby Basket, eller balanserar på ruinens brant som ett antal handbollsklubbar.

  Men intresset finns, kunskapen finns – och nu finns snart också redskapen.

  Gör det bästa av det, Göteborg HC. Ta den här chansen, gör nåt vettigt av den.

  TILL SIST: Fredrik Pettersson blev först. Vilken hockeyspelare följer hans exempel?

  Nån som kommer hem i sommar för att träna i Frölundaborg?

  PLUS

  Freddan. Växer varje dag i mina ögon. En härlig människa.

  MINUS

  Sveket. Jag tycker fortfarande att Frölunda har ett ansvar – och att stans hockeygymnasium förstås ska innehålla tjejer. Nästa steg!

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.