Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Rylander: Låt barnen tävla

Segrare eller inte – en sak är säker: Ibland mår också barn bra av ett tävlingsmoment. Som i GP-pucken.

Ni har kanske hängt med i debatten om ungdomsidrott. Hur det finns ett förslag om att tabeller, segrare och förlorare i framtiden kan försvinna.

Göteborgshockeyn har det redan. Det finns inga tabeller för kids upp till tolv år – och på så sätt kanske utslagningen minskar. Det är klart att ingen tioåring mår bra av hela tiden läsa i en tabell att just hans gäng är det sämsta i serien.

Fast utan tabeller, segrare och förlorare skulle också de yngre åldersklasserna försvinna i turneringar som just GP-pucken eller Gothia Cup.

Det är fel väg att gå i mina ögon.

Livet består av glädje, men lika mycket av besvikelse.

Vi har redan ett söndercurlat samhälle, där barnen ofta haft en Zamboni som spolat isen hela vägen från förskolan. Visst kan barn också fälla tårar över en förlust, lika väl som de kan skutta sig galna efter ruset av en vinst.

Det är därför det är extra viktigt med en cup lite då och då. Frågar du deltagarna på isen i Frölundaborg så älskar de att spela turnering, oavsett om det blir vinst eller förlust.

GP-PUCKEN FÅR i alla fall mig att le. Det är en jobbdag fylld av glädje, målchanser och fantastiska insatser.

Som när lille Melker Björk, nio år, ser till att hans Gislaveds SK vinner den yngsta åldersklassen med ett alldeles lysande målvaktsspel. Som när två tjejer, Elsa Theil och Sofie Claesson, fortfarande konkurrerar på lika i villkor i samma lag.

Eller som när skicklige Otto Stenberg gör två vackra mål och firar hejvilt för Stenungsund Stingers .
Samma vinnande lag står sedan snyggt och applåderar sin förlorande motståndare Strömstad Lions under prisutdelningen.

DET ÄR SÅNA gånger som du inser att idrott fostrar och bygger upp – och i slutet av dagen är det fortfarande vi vuxna som sätter gränserna.

Det är vårt beteende vid sidan av, på läktaren eller i båset, som präglar våra barn.

Vi agerar, barnen följer.

Det kanske är dags för ett ledarskapskörkort. Om du ska vara ungdomsledare ska du också bygga ditt ledarskap på en värdegrund om att alla ska få chansen, att alla är lika mycket värda.

Utslagningen, eller valen, kommer senare i livet – oavsett om du vill eller inte.

FÖRRESTEN: Det är inte bara ledare som behöver ett körkort – det kan i många fall vara föräldrar som beter sig fel och gapar på sina egna barn, motståndare eller domare.

TILL SIST: Att skriva om hockey är fortfarande världens allra bästa jobb.

Tack för festen, GP-pucken.

Plus

61 år. Så länge har GP-pucken funnits – och massor av stjärnor har tagit sina första skär i landets största ungdomsturnering på is.

Minus

En sån här dag? Nä, även om det gör ont att förlora finns det en ny träning i morgon, en ny match nästa vecka ... livet ut.

Mest läst