Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Rylander: Låt backarna ta större plats mot "sämre" lag

Det är tur att de "sämre" lagen inte tar sig till slutspel – för Frölunda saknar uppenbarligen rätt verktyg mot den typen av motstånd.

Frölunda pratar rätt ofta om att skaffa fler verktyg till den verktygslåda som kan snickra ihop landets bästa hockey. Att laget skulle ha en plan B förnekas intensivt utåt sett, men redan i tisdagen CHL-semifinal fick vi se prov på ett gäng som anpassade sig efter motståndet på ett annat sätt än tidigare.

Ett lägre försvarsspel kombinerat med hög fart framåt gav 5–0 borta i Schweiz mot en förkrossad Dick Axelsson och Davos.

Fast en plan B?

"Nja, så är det inte. Vi försöker alltid kartlägga motståndaren, men ändå spela vårt snabba spel – fast med små justeringar eller anpassningar", säger videocoachen Erik Lignell.

Efter ännu ett bottennapp mot "sämre" lag tycker jag dock att det är dags för en tripp till Jula, Bauhaus eller Clas Ohlson – eller varför inte till alla tre samtidigt?

Det finns många billiga verktyg – och en slägga plus en kofot som kan bryta upp försvar som ställts upp framför mål är överst på handlingslistan.

Det blir nämligen ett annat spel mot sämre lag. Vi såg det nyligen mot Malmö och Modo – och vi ser det mot Rögle.

Frölunda har uppenbara problem mot lag som backar hem. En lösning är förstås att få med backarna mer i spelet. Det finns utrymme för skridskoskickliga killar som Henrik Tömmernes, Oscar Fantenberg och Jacob Larsson i såna här matcher – och här måste backarna vakna. Eller åtminstone få en rejäl portion eller injektion av mod och självförtroende.

Det blir inte bättre av att Lukas Bengtsson är skadad – och när Oscar Fantenberg får ett felskär och inte orkar hålla emot en tackling av Patrick Cehlin mot sargen har vi en ny backskada i Frölunda.

Den är inte ful, men oerhört oturlig – och plötsligt är det backbrist i det Frölunda som nyss var övertaligt på den positionen.

Förresten: Oavsett hur mycket jag gillar Oliver Bohm som person, en kanonkille, var det rätt att transportera honom längs E6 ner till Malmö.

Bohm är den ende av Frölundas backar som inte har nån särskild spetskompetens. Många klagar på Tom Nilsson, Oliver Lauridsen och Christoffer Persson – men här finns en tuffhet som kommer att vara guld värd i slutspelet. Bara vänta och se.

18 matcher, 18 segrar. Men i den nittonde från start är inte Lasse Johansson som bäst – och släpper in fyra mål på 17 skott.

Inga sviter växer till himlen. Men kanske till Tre Kronor?

Till sist: Jag tror att de flesta verktygsvaruhus har öppet på söndagar. Skynda fynda, Frölunda!

Och sluta med att lägga onödig energi på domarsnack. Med full tändning ska matcher mot Rögle vinnas tio gånger av tio.

Så pass stor är skillnaden.

Kvalitetsmässigt, vill säga.

Plus

Göteborg HC. Seger mot Karlskrona borta i ABB Arena i dag – och laget är klart för kval till Riksserien. Har även värvat en trio nordamerikanska tjejer.

Minus

Domarfokus. Roger Rönnberg står en bra stund i den andra pausen och diskuterar en situation (för många spelare-utvisningen?) med domare Wolmer Edqvist. Fel fokus, anser jag.

Mest läst