Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagefhc

Rylander: Frölunda bäst när det gäller i den här årgången

Det första provet är skrivet för Frölunda. Betyget? Väl godkänt, förstås.

Coach Roger Rönnberg har jämfört slutspelet med en examen, där säsongens samlade kunskaper ska visas upp och betygsättas. Ni vet, när alléns kastanjer blommar ska guldhjälmen på som ett slags studentmössa – och folkets jubel vara det allra sista beviset på att spelarna nått lika högt som maximala 2.0 i poäng på högskoleprovet.

Det är en bit dit, förstås.

Djurgården ställer en del kluriga frågor i den femte kvartsfinalen, framför allt i den tredje perioden – men Lasse Johansson är en av spelarna som svarar efter allra bästa förmåga och förberedelse.

Mats Rosseli Olsen är en annan som toksliter, precis som Ryan Lasch dirigerar och Artturi Lehkonen prickskjuter eller Henrik Tömmernes plockar bort anfall.

"Jag är stolt, men absolut inte nöjd", säger Rönnberg – och passar på att stanna upp i nuet.

Det gäller alltid att njuta av dagen, våga smaka som det sötsalta som kallas livet.

Det är en dryg vecka till semifinalen, start på lördag den 2 april i Scandinavium – och jag tar både ett marsipanägg och en påskpilsner i väntan på nästa skrivning.

KANSKE ÄR DET dags att gå hela vägen för Frölunda. Ja, inte bara till Götaplatsen – utan också med arenafrågan. Lyft på taket – och spela i Frölundaborg.

Det är slutsålt i femte kvarten, lapp på den så kallade luckan. Och 6 044 i intima, mysiga och kompakta Frölundaborg låter faktiskt mäktigare än fullsatt i den hopplöst daterade kolossen i centrum.

Ta in ett prospekt på vad det kostar att lyfta taket, bygg uppåt. Loger, läktare, kiosker, toaletter och restauranger. Skapa en arena som inget lag vill åka till – av skräck för fansens tryck. En arena som tar runt 9 000 åskådare, varav 3 000 är ståplatser som skapar en rödgrön vägg av press, mot gäster och domare.

"Publiken här inne är verkligen en sjätte spelare", njuter Lukas Bengtsson efter comebacken.

Staden Göteborgs styrande politiker har ju lämnat walkover i väntan på att gräva nya leder för bilar och tåg, så där kan inte Frölunda förvänta sig någon hjälp.

Ta i stället hjälp av Prioritet Finans och Serneke, eller nån annan stor intressent i stan. Volvo kanske?

DET ÄR FÖRRESTEN väldigt vackert när Djurgårdens spelare omfamnar Frölundas direkt efter slutsignalen.

Trots elaka tacklingar och hårda ord förbrödrar sporten.

TILL SIST: Nu blir det alltså Linköping eller vinnaren av Luleå–Färjestad i nästa skrivning.

"Det lär säkert bli Luleå igen", ler Rönnberg illmarigt.

Jag sörjer inte den blivande klassikern i så fall.

Glad påsk på er.

• • •

Plus

Stämningen. Visst, det finns varken tillräckligt toaletter eller kiosker så det räcker – men trycket och hockeyupplevelsen blir helt annat/annan i Frölundaborg än i Scandinavium. Magiskt bra.

Minus

En korv med bröd? Eller en mellanöl i plastglas? Det är inte värdigt en SHL-arena år 2016. Det måste gå att utveckla konceptet. Åk till Hisingen och Bravida Arena på studiebesök. Influeras och gör om, GotEvent.

Mest läst