Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
jesper_1895789_1024 x 683 standard_2023927

Rutiner ändras efter Jespers död

Efter GP och SVT:s granskning av fallet Jesper meddelar Närhälsan i Västra Götaland att man kommer att kräva kontroller av samtliga patienter som man överväger att skriva ut beroendeframkallande läkemedel till.

Beskedet kommer från Karin Rignér, samordnande chefsläkare på Närhälsan i Göteborg. Det är hon som hållit i den Lex Maria-anmälan som gjordes på Närhälsan efter att Jesper Östling dött som en följd av de 1 600 oxikodontabletter han fick utskrivna där.

- Det vi vill verka för nu är att man alltid när man överväger sådana här läkemedel ska be om patientens medgivande till att gå in och titta i läkemedelsförteckningen innan man förskriver.

Läkare har i dag en möjlighet att kontrollera en patients läkemedelsförteckning men för det krävs att läkaren frågar och att patienten ger sitt medgivande. I förteckningen kan läkaren se patientens läkemedelsuttag på apotek de senaste 15 månaderna.

I Jesper Östlings fall kontrollerade aldrig läkaren Jespers bakgrund eller läkemedelsförteckning. Hade läkaren gjort det hade han sett att Jesper fick flera läkemedel utskrivna, bland annat stesolid som är en medicin som används mot olika typer av beroenden.

Kombinationen stesolid och oxikodon är dessutom farlig eftersom den kan leda till andningssvårigheter. Oxikodon var även en av substanserna som Jesper hade missbrukat tidigare.

- Det är naturligtvis väldigt allvarligt med den bakgrunden. Och även om det inte hade varit så är det ju ändå stor anledning att vara väldigt försiktig med den här typen av läkemedel. Det är en ganska stor risk för beroende, säger Karin Rignér.

Enligt Karin Rignér på Närhälsan ska de skärpta reglerna träda i kraft så snart som möjligt.

- Det är väldigt många som gör det redan. Men i det här fallet skedde det inte. Det är ett sätt att förvissa sig om att det inte finns en sådan här historia, säger Karin Rignér.

Borde ni bli bättre på att göra den här typen av efterforskningar?

- Ja, det borde alltid göras när man överväger att sätta in ett morfinpreparat eller andra beroendeframkallande läkemedel.

Mest läst