Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rutavdrag gynnar alla

En majoritet av de som använder sig av rutavdrag är barnfamiljer och äldre med medelinkomster.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under en jobbdebatt i Sveriges television häromsistens menade Vänsterpartiets Ali Esbati att rut-avdraget leder till att människor skaffar tjänstefolk. Efter att uttalandet mötts av kritik försökte Esbati slingra sig. Till tidningen Expressen sade vänsterpartisten: ”Jag menar att de gör ett väldigt viktigt arbete. Däremot så borde vi inte subventionera den formen som innebär att de ska jobba hemma hos människor. De skulle göra ett bättre och viktigare arbete exempelvis om de jobbade med samma saker inom äldreomsorgen. Jag nedvärderar inte en enda person som jobbar inom den här branschen.”

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hur det inte kan vara nedlåtande att påstå att någon skulle kunna göra ett bättre och viktigare arbete någon annanstans är svårt att få ihop. Att han överhuvudtaget drar paralleller mellan moderna tjänsteföretag och den tid då rika människor höll sig med husor visar med all önskvärd tydlighet hur Esbati ser på de som arbetar inom hemstäd.

Faktum är att hushållsnära tjänster i dag fungerar som ett komplement och ibland till och med ett alternativ till äldreomsorgen. Den service hemtjänsten erbjuder är begränsad och kräver biståndsbeslut. Rut-avdragen har gjort det möjligt för många pensionärer att kunna anlita någon som kommer och putsar fönstren, klipper gräset eller städar det där rummet som kommunens personal har order om att inte sätta foten i. Att det inte sitter en kommunpolitiker och styr och ställer över vilken hjälp en gammal människa behöver gör inte hjälpen mindre viktig.

Ny statistik från Skatteverket visar också – inte särskilt överraskande – att det tvärtemot vad vänstern hävdar framförallt inte är de allra rikaste som gör avdrag för hushållsnära tjänster. Omkring sju av tio rut-användare har en månadslön på under 32 000 kronor.

De som i allra högst utsträckning utnyttjar möjligheten till subventionerade städtjänster är flerbarnsfamiljer och äldre. Och allt fler väljer att köpa hushållsnära tjänster för varje år som går. Det är en mycket positiv utveckling. Inte minst i skenet av debatten om kvinnors dubbelarbete och döttrar som bränner ut sig när de förutom heltidsarbete och barn lägger mycket tid på att stötta och hjälpa gamla behövande föräldrar.

Rut-avdraget har inte bara gynnat de som är i behov av att köpa hushållsnära tjänster. Lika viktigt har det varit för städbranschen och för samhället som helhet. Tusentals nya jobb och företag har tillkommit tack vare den statliga subventionen. Svarta jobb har blivit vita och människor som länge har stått långt utanför arbetsmarknaden har fått jobb. Därmed genereras också mer skatteinkomster.

Sammantaget är rut en vinn-vinn-affär för alla inblandande. Det lär även Vänsterpartiet inse den dagen de tar steget från 1800-talet och in i vår tid.

GP 15/8 -14