Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Med rut-avdrag finns det goda förutsättningar för att även det här året kommer att innebära att fler jobb och nya företag kan skapas i en viktig bransch, skriver Lars Hjälmered (M).

Rut-avdraget kan ge ännu fler jobb

Det finns goda förutsättningar att rut-avdraget kan ge ännu fler jobb under 2013. Särskilt viktigt i tider av ekonomisk oro, skriver Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi möter just nu tider av ekonomisk oro, ute i Europa och här hemma i Sverige. I ett sådant läge är politikens viktigaste uppdrag att bidra till att säkra förutsättningarna för befintliga jobb att finnas kvar och göra det möjligt för nya att skapas.

För alliansregeringen har jobben alltid varit den högst prioriterade frågan och en rad reformer har genomförts för att underlätta framväxten av nya jobb, på kort och på lång sikt.

Glädjande siffror

Nyligen kom nya glädjande siffror som visar på resultatet av en av alliansregeringens mest populära reformer – rut-avdraget. Sedan detta infördes 2007 har allt fler valt att använda sig av avdraget för att underlätta sitt vardagspussel. Antalet företag i branschen växt kraftigt och 2012 uppgick de till fler än 16 000. Samtidigt skapade reformen 1 600 nya arbetstillfällen, bara under förra året.

Rut-avdraget har gjort att många kunnat gå från otrygga svarta jobb till trygga, vita tjänster med riktig lön. Särskilt viktig har reformen varit för kvinnor och utlandsfödda, som utöver möjligheten till jobb också har fått förbättrade förutsättningar för att bli egenföretagare.

Finansierar sig självt

Konjunkturinstitutet har gjort bedömningen att rut-avdraget i stort sett är självfinansierat. Avdraget betalar helt enkelt sig själv genom de ökade skatteintäkter och minskade bidragsbehov som skapas av de nya företag och arbetstillfällen som växer fram.

För att vi ska kunna minska utanförskapet och öka sysselsättningen behövs alla jobb. Hur 2013 till slut blir återstår att se. Men med rut-avdrag finns det goda förutsättningar för att även det här året kommer att innebära att fler jobb och nya företag kan skapas i en viktig bransch.

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot från Göteborg

Bild - 2
Mest läst