Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Rusning efter kunglig skandalbok

Skandalboken om kungens påstådda förehavanden på strippklubbar säljer som smör i handeln och på nätet. Nu trycks en andra upplaga, enligt förlaget. Men kungen själv har inte hunnit läsa boken.

– Jag kan inte recensera en bok som jag ännu inte har läst, sade han på torsdagen.

Redan samma dag som boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken släpptes fick de flesta bokhandlare beställa fler exemplar, enligt förlaget.

– Många kommer tydligen in och frågar efter boken. Även nätbokhandlarna har lagt kompletterande beställningar, säger Fredrik Rydbeck, produktionsansvarig på förlaget Lind & Co.

På Hedengrens bokhandel vid Stureplan i Stockholm var boken slutsåld redan vid lunchtid, trots att butiken hade valt att inte skylta med den i fönstret. "Den säljer ändå", var förklaringen.

Störst intresse i Stockholm

En av köparna, Peter Winitsky, säger till TT att boken inte påverkar hans bild av kungen på något negativt sätt.

– Nej, kungen är väl trots allt människa han också. Han är säkert en mycket bättre kung om han får gå ut och dansa med flickor ibland, säger han.

Intresset för skandalboken om kungen verkar vara långt större i Stockholmsområdet än i övriga landet, enligt uppgifter från nätbokhandeln Adlibris. Den vanligaste köparen är en kvinna i 60–70-årsåldern som bor i Stockholm.

Adlibris har sålt cirka 2 000 exemplar av boken på två dagar, vilket är den högsta siffran som har noterats för en fackbok, enligt bolagets vd Pär Svärdson.

Lind & Co kommer att trycka en andra upplaga på 30 000 exemplar. Dessa väntas landa i butikerna inom ett par veckor. Fredrik Rydbeck utesluter inte heller att det blir fler upplagor om efterfrågan håller i sig.

Hade inte läst

På torsdagseftermiddagen hade hovet aviserat en pressträff med kungen efter älgjakten på Halle- och Hunneberg utanför Trollhättan. Pressträffen efter den årliga jakten brukar locka omkring 15 journalister – men i år hade över 50 anmält sig.

Alla ville höra kungen uttala sig om skandalbiografin. Men någon närmare kommentar fick de inte – kungen hade nämligen inte läst boken.

– Den kom väldigt sent i går eftermiddag, förklarade han.

"Vi vänder blad"

Men han medgav att han tagit del av en del av uppgifterna i tidningarna.

– Jag har sett en del rubriker som inte har varit så trevliga, jag har pratat med min familj och drottningen. Vi vänder blad och går vidare nu för som jag har förstått är det här saker som hänt långt tillbaka i tiden, sade kungen.

Uppmärksamheten kring den nya kungabiografin har också spritt sig till de nordiska grannländerna och vid pressträffen fanns medier från Danmark, Norge och Finland på plats.

– Det finns stort intresse för kungastoff också i Norge, sade Kristian Mykleset på norska TV 2.

– En så här skandalomsusad bok skapar förstås intresse. Vi hade ju historien om Mette-Marit på vår tid, fast hon var ju inte kung.

Mest läst