Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Rullstolsburna fick åka med - till slut

Spårvagnstrafiken rullar åter förbi Järntorget. Göteborgs Spårvägar bjöd rullstolsburna Erik Ljungberg och Anna Bonnevier på charterresa till Kaptensgatan.

All spårvagnstrafik västerut på linjerna 3, 9 och 11 har stoppades vid Järntorget strax efter klockan 10 på onsdagen sedan en spårvagnsförare vägrat köra vidare med två rullstolar ombord på vagnen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är diskriminering att vi inte får åka spårvagn tillsammans, säger Erik Ljungberg som tog sig ombord på vagnen på linjen 3 mot Marklandsgatan med flickvännen Anna Bonnevier.

- Vi måste ha samma rätt som alla andra att åka tillsammans.

De två har varsin elrullstol som väger vardera 110 kg. Spårvagnsföraren hävdade att endast en så tung rullstol får medföras per vagn.

- Rullstolsramperna på vagnarna fungerar inte så vi har med egen ramp, säger Ljungberg. Men eftersom vi bara har en ramp måste vi åka tillsammans.

- Det har gått bra många gånger förut och jag tror inte de regler som föraren hänvisar till gäller. I så fall är det ett solklart fall av diskriminering.

Vagnen på linje 3 stod på hållplatsen på Järntorget sedan klockan 10:07 och blockerade trafiken västerut på linjerna 3, 9 och 11.

Spårvagnarna på de linjerna kördes i stället till Linnéplatsen där de vände och gick tillbaka österut.

Göteborgs Spårvägar skickade trafikledare till platsen och Spårvägens trafikledning begärde polisassistans.

Strax före klockan 11:30 bröts dödläget av Spårvägens trafikledare.

De passagerare som satt kvar på vagnen i solidaritet med de rullstolsburna, sex-sju personer, ombads att lämna vagnen.

Därefter körde en annan förare spårvagnen, nu skyltat "Ej i trafik", med Erik Ljungberg, Anna Bonnevier och deras två personliga assistenter till hållplatsen Kaptensgatan.

Enligt Göteborgs Spårvägar gjorde föraren formellt rätt som vägrade Ljungberg och Bonnevier att åka i samma vagn.

- I vagnarna från 1980-talet med låggolvsdel i mitten finns endast en rullstolsplats, säger Lars-Olof Gustafsson, trafiksäkerhetschef på Göteborgs Spårvägar.

- Blir platsen upptagen skall andra rullstolsburna uppmanas att ta nästa vagn, det är samma regler som gäller för barnvagnar när det blir fullt ombord. Det handlar inte om diskriminering utan om säkerhet för resenärerna, vi vill varken ha rullstolar eller barnvagnar i gångarna.

Gustafsson är kritisk mot Erik Ljungbergs agerande.

- Han om någon vet vilka regler som gäller efter alla diskussioner vi haft om detta under årens lopp. Hans agerande drabbar massor av resenärer som kommer för sent till skolor och arbeten.

De nyare italienska spårvagnarna har två platser för stora rullstolar.

Den långa väntan vid Järntorget gjorde att Erik Ljungberg och Anna Bonnevier missade sitt möte i Majorna.

- Så vi tog första bästa vagn tillbaka till Järntorget, säger han. Vi åkte tillsammans i en likadan vagn utan några protester från föraren.

Mest läst