Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Royal Princess anlöper Göteborg

73 kryssningsfartyg anlöper Göteborg i år. På onsdagsmorgonen lade bjässen i sammanhanget, Royal Princess, till ute i Skandiahamnen och GP fick en tur ombord.

Vid 10-tiden på onsdagen fick GP:s reporter Dag Fransson komma ombord på Royal Princess.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var som att gå igenom säkerhetskontrollen på en flygplats, säger han.

Kaptenen Dino Sagani visade runt på bryggan, som var stor som en tennisplan och full med all upptänklig teknisk utrustning.

Det som han poängterade hårdast var att nu har de säkerhetssystem som gör att en Costa Concordia-olycka inte skulle kunna inträffa igen.

Bland de inbjudna fanns hamnkaptenen Jörgen Wallroth och Göteborgs stad representerades av kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm och presenter utbyttes vi en plakettceremoni.

Därefter fortsatte visningen av resten av båten.

- Den ska just nu ha 3 550 passagerare. vilket är nästan fullt, men nu mitt på dagen är de flesta i land i Göteborg. Det sitter dock en del folk ombord, berättar GP:s reporter Dag Fransson som är imponerad av det han får se.

- Fartygets hjärta eller nav är den så kallade piazzan, ett fanstastisk bygge i glas, marmor och guld, fylld med dygnet runt-öppna restauranger. På piazzan finns också vinbar, glassbar och chokladbutik.

Den 330 meter långa och 19 däck höga lyxkryssaren Royal Princess gled anlöpte Göteborgs vid 05.30 på onsdagsmorgonen. Skeppet kommer närmast från Oslo.

Fartyget döptes i Southampton förra året och gudmor var hertiginnan Kate Middleton, gift med prins William.

Royal Princess härbärgerar, när hon är fullbokad, 3 600 passagerare. På de 19 däcken ryms allt, och lite till, som en kryssningsgäst kan tänka sig att behöva. Här finns 1 780 hytter och två ingredienser som Royal Princess är ensam om i branschen.

Det ena är en så kallad seawalk, en stor svängd gångtunnel med väggar och golv av glas om sticker ut från fartygets sida nära 40 meter över havet. Det andra är en egen tv-studio där man sänder matlagningsprogram, livekonserter och shower.

Jättefartyget ligger kvar i Skandiahamnen till klockan 14 då kryssningen fortsätter vidare mot i Östersjön. Första anhalt är Warnemünde utanför Rostock på den tyska Östersjökusten och resan går sedan vidare till Tallinn, St Petersburg, Helsingfors och Stockholm.

Mest läst