Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Roy Anderssons glädje efter Guldlejonet

Från Venedig till Toronto. Glädjen över att ha vunnit Guldlejonet sitter fortfarande i när regissören är på väg till nästa filmfestival. - Det här slår det mesta, säger Roy Andersson.

Det har knappt gått ett dygn sedan Roy Andersson fick gå upp på Venedigs Filmfestivals scen och hålla sitt tacktal när GP når honom. Han har precis passerat flyplatsens incheckning och väntar på att få flyga vidare till nästa filmfestival som är i Toronto. Priset för filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron har en medarbetare tagit hand om och packat ned sin resväska.

- Venedig har varit en helt fantastiskt upplevelse. Känns som jag vunnit Giro d'Italia på cykel, summerar Roy Andersson.

Den 71-årige regissören är den förste svensk som fått ta emot det prestigefyllda lejonet av juryn.

Efteråt väntade gratulationer, uppvaktningar, intervjuer och mottagningar. Mest glad verkar Roy Andersson över spontana hyllningar från människor på gatan.

- Framför allt när unga människor visar sin uppskattning och berättar att de blivit inspirerade av mitt arbete, säger han.

Firandet avslutades med en fest som han lämnade vid tvåtiden på natten. För att lindra en förkylning och varva ned innan sängdags tog Roy Andersson ett par glas whiskey. Sedan somnade han som en klubbad oxe, helt utmattad.

Vad betyder priset för dig och svensk film?

- Jag har fått en rejäl energikick och känner en stor lust för att arbeta med nästa film. Handlingen är hemlig eftersom jag vill överraska. Däremot kan jag berätta att jag ska vara mer vild än tidigare och att filmen helst ska vara klar om fyra år.

- Jag tror att min framgång får betydelse svensk film. Svenska Filminstitutet har som mål att vi ska vara starka kort på festivaler, bättre än så här kan det knappast bli.

I Toronto finns inga priser att vinna för svensken. På festivalen är det numera bara verk som har världspremiär som får tävla. Roy Anderssons film premiärvisades i Venedig.

- Tyvärr är reglerna sådana. Å andra sidan kan jag koppla av och bara njuta av att få medverka.

Vad händer sedan?

- När jag kommer hem igen om tre dagar så ska jag ta ledigt och vila ... minst i en vecka.

FAKTA: Toronto visar tre svenska filmer

Festivalen i Toronto visar i år tre stora svenska filmer av Roy Andersson (En duva satt på grenen och funderade på tillvaron), Mikael Marcimain (Gentlemen) och Ruben Östlund (Turist).

En duva satt på grenen och funderade på tillvaron är en tredje och fristående del i Roy Anderssons levandetriologi. De två andra är Sånger från andra våningen och Du levande.

En duva satt på grenen och funderade på tillvaron har Sverigepremiär den 14 oktober.

Mest läst