Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Roy Andersson sågar invigningsfilmen Kon-tiki

Filmfestivalens hedersordförande sågar årets invigningsfilm och kallar den "totalt talanglös".

I fredags höll Roy Andersson tal på invigningen av Göteborgs filmfestival och visade ett klipp ur sin kommande film. Men invigningsfilmen, den norska storsatsningen Kon-tiki med svenske Gustaf Skarsgård i en av rollerna, sågar han brutalt.

- Den är helt bedrövlig. Att festivalen låter folk sitta och titta på detta elände i två timmar, det är ett bottennapp, säger regissören till TT Spektra.

Han går också till angrepp mot Filmfestivalens ledning för valet av invigningsfilmer.

- Den var totalt talanglös. Tråkig och gjord utan poesi. Den var dålig på alla plan - klipp, rytm, skådespeleri, allting. Jag är ju hedersordförande men festivalen har valt för dåliga invigningsfilmer för många gånger och det här var ett bottennapp, säger han till TT Spektra.

Festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla försvarar sitt val av Kon-tiki.

- Jag står för mitt val. Det är en film med ett brett tilltal som passar bra som invigningsfilm. Den är gjord med stor filmglädje, stor uppfinningsrikedom, bra skådespeleri och är en klassisk äventyrsfilm utan våld, säger hon till GP.

Vad tycker du om Roy Anderssons utspel?

- Det är jättetråkigt att han varken gillar Kon-tiki eller våra tidigare invigningsfilmer. Men jag respekterar hans åsikt. En del av poängen med Filmfestivalen är att det blir diskussion om filmerna.

Är det lämpligt att festivalens egen hedersordförande går ut och sågar invigningsfilmen?

- Roy Andersson har all rätt att säga precis vad han vill till vem han vill.

Tar ni åt er av kritiken?

- Eftersom han är hedersordförande spelar det roll vad han tycker. Men jag tycker att vi har haft stor spridning på invigningsfilmerna de senaste åren. Vi har haft dokumentärer som The Extraordinary Ordinary Life of José González och förra året hade vi Avalon som jag tycker är en av årets bästa svenska spelfilmer.

Har du fått fler reaktioner på årets invigningsfilm?

- Alla som har pratat med mig har sagt att Kon-tiki är ett bra val som invigningsfilm, även om det råder delade meningar om själva filmen. Vilken film du än väljer så faller den aldrig alla i smaken.

Kon-tiki är den dyraste norska filmen någonsin och Sverige har bidragit med pengar, vilket gör Roy Andersson ännu argare.

- Det är det som är det skamliga. De blir kanske jätteledsna när de får höra att jag tycker så men jag måste säga det, den är urdålig, säger han till TT Spektra.

Mest läst