Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rotfrukternas Rolls Royce

Liten, knotig och oansenlig. Men skenet bedrar. Jordärtskockan är trädgårdslandets svar på Den fula ankungen. Häng med på en härlig förvandling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lika mjäll som den är snäll. Lika söt som den är nötig. Lika finstämd som den är personlig. Jordärtskockan är rotfrukternas Rolls Royce, den är bara lite mindre snygg i lacken.

Häromdagen kunde jag bara inte motstå dem. Skalade dem ömt, kokade dem hyfsat mjuka i en bottenskyla vatten med olivolja, mosade dem slarvigt med en slatt grädde och spetsade hela härligheten med citronsaft, riven muskot och flingsalt. Det blev ett utomjordiskt vidunderligt sällskap till aftonens stekta torsk.

Mycket svårare än så behöver det inte vara att laga riktigt god mat. Bara råvaran är den rätta.

Just nu är de svenska jordärtskockorna som allra bäst. Precis den humörhöjare vi behöver när novembermörkret hänger som våttunga yllefiltar över våra sinnen. Koka dem till den lenaste av soppor. Grädda dem milda i en krämig vitlöksdoftande gratäng. Riv dem och smörfräs till rårakor. Hyvla dem tunt i sallad. Fritera i stavar och använd som krispig topping.

Dessa anspråkslösa små knölar har förvånansvärt brett register och passar lite varstans. Gärna tillsammans med andra höstiga smaker såsom svamp, skaldjur, äpple, salvia och vilt. Den sötsnälla smaken kan behöva brottas med lite tuffare motstånd, jag tillsätter gärna chili, citron, senap eller rökt paprikapulver. Och låt gärna pepparkvarnen jobba dubbla skift.

Jordärtskockor innehåller dessutom ett ämne som heter inulin och reglerar blodsockret. Därför är det toppenbra mat för diabetiker. De små rackarna är även laddade med järn, fiber och kalium.

Det enda kruxet med vår brunbeiga lilla kulinariska "underdog" är att den kan tyckas hopplöst jobbig att skala. Eftersom jag är ohemult lat till naturen skär jag gärna bort några av de minsta knöliga utväxterna, då blir det inte mycket värre än att skala potatis. Men skockorna går faktiskt att rosta med skal också, bara man skrubbar dem ordentligt.

Välj helst exemplar som inte är alltför stora, då riskerar de att bli träiga och man missar den där mysiga mjällheten som gör oss alla lite, lite snällare.

Recept:

Jordärtskockssoppa

Rårakor med sidfläsk och lingon

Rostade jordärtskockor med salvia

Att dricka till:

Rodney Strong Chardonnay (6471), 144 kronor.

Slottkällans Saison (nr 1201), 24,30 kronor.

Alkoholfritt: Störtebeker Bernstein-Weizen Alkoholfri (1937), 11,90 kronor