Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
BB150815BB870
Dressed för success. Med ett Roxette-medley och ett nytt program i küren rider stjärnskottet Emilie Nyreröd, 28, världscupfinalen i Göteborg under påskhelgen. Tidigare har hon bara varit i Scandinavium som publik.

Rookie bland världseliten

För ett år sedan platsade dressyrryttaren Emilie Nyreröd inte i landslagets A-trupp. Nu rider hon final i världscupen och siktar på OS.

När hon fick samtalet och frågan från förbundet blev hon först alldeles tyst.

– Det tog en stund innan jag fattade. Under hela säsongen har jag drömt om en plats i finalen, men eftersom jag inte hörde något tänkte jag bort möjligheten. När jag väl insåg vad det handlade om blev jag förstås otroligt glad, säger hon.

Återbud (ägartvist) från Storbritanniens världsstjärna Charlotte Dujardin som tog två OS-guld i London 2012 och Nederländernas Edward Gal (skadad) som blev trippel guldmedaljör vid VM i Kentucky 2010, möjliggjorde debuten för 28-åringen från Skultuna.

En påsksmäll som heter duga.

Hittills har hon bara besökt Gothenburg horse show som en i publiken.

På långfredagen tävlade hon i världscupens Grand Prix-final och på påskdagen är det dags för final i kür, det fria programmet till musik.

– Vi har passande nog tränat in ett hel nytt program med högre svårighetsgrad som jag förstås hoppas ska sitta. Det gamla har jag haft i fyra år, så det var dags att komma med något nytt, säger hon.

Vad har du för musik?

– Ett Roxette-medley, det var det även i mitt gamla program. Dels är det musik som jag gillar och som är bra att rida till, dels går den hem internationellt. Domarna känner igen låtarna.

Hur högt upp kan du komma, vad är rimligt?

– Jag tänker inte så, målet är att genomföra så bra ritter som möjligt. Det är trots allt världseliten som är på plats, enbart det är sporrande och spännande, säger hon.

Emilie Nyreröd har länge varit framgångsrik som dressyrryttare men det var först i maj förra året som hon tog plats i landslagets spetsgrupp efter fina resultat under SM.

Det internationella genombrottet kom fortare än kunde ana.

En dubbelseger på Mallorca gav förutom nya personliga rekord en sprillans ny sportbil – och uttagning till de internationella tävlingarna i Falsterbo.

– Årets rookie, förkunnade förbundskaptenen Bo Jenå under tävlingarna i Skåne.

Han belönade stjärnskottet med en plats i det svenska EM-laget i Aachen i Tyskland en dryg månad senare där hon blev näst bästa svensk. Under hösten har hon bland annat startat i två världscuptävlingar.

– Det har helt klart varit ett omtumlande år, säger Emilie Nyreröd som medger att nästa stora mål är en plats i det i svenska OS-laget.

– Till Rio är det långt på många sätt, först och främst gäller det att göra bra resultat fram till midsommar då uttagningen görs efter tävlingar i Rotterdam, säger hon.

Till de stora framgångarna ser hon framför allt två förklaringar.

Dels tränaren Cecilia Kristoffersen, dels den 17-årige valacken Miata – en häst hon först var osäker på vid köpet för fyra och ett halvt år sedan.

– Vid första anblicken tänkte jag; det där är ingen häst för mig, en känsla som följde med under provridningen. Han var svår och väldigt känslig. Men ändå fanns något och efter den andra provridningen var jag fast. Han är suverän, en riktig läromästare, säger hon.

Det är förstås Miata hon rider inför hemmapubliken i Scandinavium.

– Jag har förstått att det ska vara något alldeles speciellt att tävla i den arenan, säger hon.

Förutom Emilie Nyreröd representeras Sverige i dressyrfinalerna av de etablerade ryttarna Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén.

Mest läst