Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

8727b1024.jpg

Romney tog Kentucky, Obama Vermont

Flera vallokaler i östra USA stänger nu. När resultaten börjar rulla in gäller det att titta extra noga på de nio "vågmästarstater" som sannolikt avgör presidentvalet: Florida, Ohio, Colorado, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Virginia och Wisconsin.

Mitt Romney vinner Indiana med elva elektorsröster, enligt CNN:s prognos.

När fem procent av rösterna räknats i den viktiga vågmästarstaten Florida, med 29 elektorsröster, är det helt jämnt mellan Mitt Romney och Barack Obama, rapporterar CNN.

I Georgia, South Carolina och Virginia kan CNN ännu inte ge någon prognos när det gäller segrare.

Virginia med 13 elektorsröster är mycket, mycket viktigt för Romney om han ska ha en chans att nå de 270 elektorsröster som krävs. En vallokalsundersökning visar på dött lopp med 49 procent vardera för presidentkandidaterna.

Enligt CNN:s prognos har Obama som väntat vunnit delstaten Vermont med tre elektorsröster och Romney tagit hem Kentucky med åtta elektorsröster.

Romney har landat i Boston där han har sin valvaka. På flygplanet sade han till reportrar att han var nöjd med sin kampanj.

-Vi har satsat allt vi har, vi har kämpat in i det sista.

Han sade enligt AFP att han har skrivit ett segertal och att han är säker på att vinna.

-Jag inte bara tror intellektuellt att vi kommer att vinna, utan jag känner det också.

Enligt en prognos från valmyndigheten i Obamas hemstad Chicago har mellan 70 och 75 procent av de röstberättigade i landets tredje största stad röstat, rapporterar den lokala CBS-kanalen. Det är högt med amerikanska mått mätt.

Problem i valprocessen rapporterades på flera håll i USA under valdagen.

I Pennsylvania uppstod förvirring kring huruvida valdeltagarna skulle behöva visa id-kort med foto, ett krav som i oktober avslogs av domare i delstaten. Trots detta stoppades vissa väljare i Pennsylvania från att rösta för att de saknade id-kort, enligt medborgarrättsgruppen Lawyers' committee for civil rights.

I vågmästardelstater som Florida, Virginia och Ohio ställde långa väljarköer till bekymmer och skapade oro kring om alla som ville skulle hinna rösta. Liknande problem rapporterades från stormdrabbade New York och New Jersey, där det på vissa håll även saknades valsedlar, tekniken inte fungerade och vallokaler öppnade sent.

Själva röstning var på vissa håll mycket tidskrävande, med många olika frågor att ta ställning till. I Florida var vissa valsedlar upp till tolv sidor långa.

Tekniska problem rapporterades från flera håll. I Pennsylvania hävdade en väljare att trots att han hade valt Obama visade pekskärmen Romney när han försökte rösta. Republikaner i Ohio menade att samma sak fast tvärtom inträffade där, enligt AFP.

Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) och vice ordförande i den svenska OSSE-delegationen, är på plats i USA tillsammans med ett hundratal andra valobservatörer från ett 30-tal länder för att övervaka valet i landets vågmästardelstater.

Under tisdagen besökte han och riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) vallokaler i Virginia och Washington - och har slagits av hur långa köer som många väljare tvingats stå i.

-Vi har inte förväntat oss, och inte heller sett, något valfusk. Men i en så utvecklad demokrati är det inte okej att man ska behöva vänta i två-tre timmar för att få lägga sin röst, det är inget som gynnar ett högt valdeltagande. I Virginia är det väldigt kallt, och det gör ju att vissa ger upp, säger han till TT på telefon från Washington. -Samtidigt är jag imponerad över det amerikanska folkets tålamod, det har inte klagats mycket på de platser jag har varit på.

Enligt Kent Härstedt är orsaken till att OSSE är på plats i USA främst att Ryssland inte hade accepterat valobservatörer om inte USA också hade sagt ja till detta.

-Vi utför inte en valbevakning på samma sätt som om det vore Ryssland eller Vitryssland, här finns också andra kritiskt granskande, oberoende observatörer.

Valkampen ser ut att bli mycket jämn. I de nationella mätningarna är siffrorna 48,8 procent för Obama och 48,1 procent för Romney, enligt Real Clear Politics sammanvägning av flera opinionsmätningar. Men presidenten väljs indirekt och för att säkra segern krävs 270 av de totalt 538 elektorer som fördelas mellan delstaterna beroende på befolkningsmängd.

Obama leder enligt mätningar i sju av nio nyckelstater, inklusive i Ohio, som ingen republikansk presidentkandidat tagit sig till Vita huset utan. 2008 röstade Ohio för Obama, men de två valen dessförinnan röstade delstaten på George W Bush.

Trots mätningarna är Romney optimistisk om sina chanser i viktiga Ohio.

-Det känns bra i Ohio, sade Romney när han fick frågan om hur han ser på sina chanser i delstaten, som många bedömare anser att han måste vinna för att ta hem segern nationellt.

Nära 1,8 miljoner personer i Ohio har förhandsröstat, och om det blir jämnt kan valresultatet komma att dröja eftersom delstaten har en snärjig rösträkningsprocedur.

Ohiobon Reggie Young berättade för AFP att han föredrar att rösta på valdagen.

-Den som vinner Ohio hamnar i Vita huset, så det är väldigt viktigt för mig att rösta, sade han och lade sin röst på Obama.

Tonen mellan de två presidentkanditaterna, som tidvis varit hård under kampanjen, mjuknade på den avgörande valdagen.

Vid ett kampanjcenter i Pittsburgh stannade Romney till för att tala med anhängare och delade samtidigt ut komplimanger till president Obama:

-Presidenten har bedrivit en stark kampanj, han är en bra man och jag önskar honom och hans familj allt gott. Han är en god far, och har varit ett bra exempel på en god far, men det är dags att byta riktning. Tiden är inne för en bättre morgondag, sade Romney enligt CNN:s liveblogg.

Obama besökte tidigare i dag ett av sina kampanjkontor och passade då på att gratulera sin rival till en "livfull kampanj".

-Jag vet att hans anhängare är precis lika engagerade och entusiastiska och jobbar lika hårt i dag, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Över 30 miljoner människor i 34 delstater har redan röstat. Det innebär att 27 procent av dem som väntas delta i presidentvalet har avlagt sina röster, skriver Washington Post.

Valdeltagandet var med amerikanska mått mätt rekordhögt vid förra presidentvalet då 130 miljoner människor röstade, motsvarande strax över 60 procent.

I Florida förhandsröstade färre väljare i årets val än i det 2008, enligt valsiffror från hela delstaten som släpptes på måndagen. 37 procent av Floridas 11,9 miljoner registrerade väljare har redan lämnat sin valsedel. Vid söndagens slut hade 159 612 fler demokrater än republikaner röstat. Då fattades 300 röster från Orlando där förhandsvalet förlängdes eftersom ett bombhot stängt en vallokal under lördagen. År 2000 avgjorde 537 Floridaröster valet till George W Bush fördel.

Fakta: Så funkar valet

Presidentvalet i USA avgörs formellt av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser. Totalt finns 538 elektorer. Minst 270 elektorer krävs för att bli president.

Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster där (bortsett från Maine och Nebraska som har mer proportionella system). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis fått flest röster totalt i landet.

Den största delstaten är Kalifornien med 55 elektorer, följd av Texas med 38 och New York med 29.

Störst bland de vanligen mycket jämna delstater där valet i realiteten avgörs är Florida (29 elektorer), Pennsylvania (20) och Ohio (18).

Vid sidan av presidentvalet utses en tredjedel av senatens ledamöter, hela representanthuset, flera delstatsguvernörer och andra offentliga ämbetsinnehavare. Dessutom sker en rad folkomröstningar på lokal och delstatlig nivå.

Mest läst