Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Rolling Stones | Telenor Arena, Oslo, måndag

Rock

Rock

Rolling Stones

Telenor Arena, Oslo, måndag

Bäst: Att de alltjämt är ett så grymt underhållande rockband. Strålande arenashow och klubbgig i samma paket.

Sämst: Can't be seen with you var rätt tunn.

Publik: 20 000. Utsålt, och inte bara norrmän utan Stones-fans från hela Europa som vill se bandets comeback.

Rolling Stones var riktigt, ruskigt bra i ett soligt och hett Oslo på måndagskvällen. Kondensen bokstavligt talat rann nerför väggarna i arenan när Keith Richards var först in och bandet snart anslöt i Jumping Jack Flash för att redan i inledningen bränna av glimrande versioner av All down the line och Tumbling Dice.

Stones form har som bekant pendlat lite upp och ner genom åren men nu har man uppenbarligen inspirerat varandra till ännu en senkommen topp. Det är imponerande, inte minst med tanke på hur det här året sett ut för Stones och i synnerhet för Mick Jagger.

På många sätt var allt precis som vanligt. Charlie Watts hamrade lite lagom släpigt på sina trummor, Keith Richards gjorde sina bästa Jack Sparrow-imitationer och publiken hade klätt upp sig i försommarbränna, sina tajtaste jeans och t-shirtarna från förra eller förrförra turnén.

Samtidigt kunde förstås ingenting vara riktigt som förut. Som alla närvarande självfallet visste var detta inte bara premiär för Rolling Stones nya Europa-turné som ska ta dem till bland annat Stockholm och Roskilde. Det var också första konserten efter att sångaren Mick Jaggers flickvän, modedesignern L'Wren Scott tog sitt liv i en lägenhet i New York.

Det satte förstås avtryck på kvällen, samtidigt som det paradoxalt nog inte alls märktes. Rolling Stones har alltid tumlat vidare, två dagar efter gitarristen Brian Jones drunknade i sin pool spelade Stones inför flera hundratusen fans i Hyde Park i London. Det var sommaren 1969. Tanken svindlar.

Stones har bara fortsatt och fortsatt och som alla band som får en lång historia handlar det inte bara om att försöka slicka ur bottensatsen på ungdomens bägare utan faktiskt också sjunga och spela med sorg, sjukdomar, separationer och till och med döden med sig däruppe på scenen. Jag säger absolut inte att Stones profiterar på vare sig L'Wren Scotts trasighet eller Jaggers sorg, tvärtom är det fint och inspirerande att musiken, konsten och livets alla skiftningar brottas på samma vassa egg även när världens största rock'n'roll-cirkus återigen börjat kränga längs vägarna.

Mick Jagger pratar inte under konserten om det som hänt. Keith Richards säger bara "It's good to be back, on with the show".

Men nog bränner det extra i falsetten under Worried about you från Tattoo you-plattan och nog blir Miss you lite mer än bara en discodänga den här kvällen när Jagger står längst ut på rampen och upprepat kvider "I miss you baby ..."

Historiens ärrbildning är ofrånkomlig. Men en stor del av charmen och dragningskraften med Stones, förutom svänget, den helt fantastiske showmannen Jagger och ett knippe enorma låtar, är att man trots alla år, storleken på arenan och gigantiska videoskärmar fortfarande är det där lilla bluesrockbandet från klubbarna i London. Även om man skulle kunna påstå att Stones uppfann också stadionrocken är de fortfarande samtidigt kvar på puben med en hemmalödd förstärkare.

Allt detta sagt är Rolling Stones modell 2014 ett riktigt vasst rockband. Definitivt mer samspelta, engagerade och angelägna än senast de var på Ullevi 2007. När de bockar och bugar efter en avslutande, brutalt snärtig Satisfaction är det bara att göra detsamma.

.

Fakta: De låtarna spelade Stones i Oslo
Jumping Jack Flash, It's only rock n roll (but I like it), All down the line, Tumbling Dice, Worried about you, Doom and gloom, Let's spend the night together, Emotional rescue. Honky tonk woman. You got the silver, Can't be seen with you, Midnight rambler, Miss you, Gimme shelter, Start me up, Sympathy for the devil, Brown.
EXTRA: You can't always get what you want, (I can't get no) Satisfaction.

Mest läst