Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1203698.jpg

Rivalerna rök ihop i valdebatt

Rivalerna om statsministerposten drabbade samman i SVT:s partiledardebatt. Tonen var stundtals aggressiv.

Kvällens debatt blev framför allt en sammandrabbning mellan de två som kandiderar till jobbet i Rosenbad efter valet.

Utmanaren Stefan Löfven sade att han "hatar arbetslösheten" och pekade på att arbetslösheten ökat och att långtidsarbetslösheten tredubblats sedan Reinfeldt blev statsminister 2006.

-Jag lärde mig att hata något ännu värre, nämligen utanförskapet, kontrade Reinfeldt.

Han pekade på att antalet förtidspensionärer minskat från 550 000 till 365 000.

Angrep regeringen

Löfven angrep regeringen för att låna till sina skattesänkningar och sade att det måste bli ett slut på skattesänkarsamhället.

-Det är en dålig affär. Vi ska investera i jobb skola och välfärd, sade Löfven.

MP-språkröret Åsa Romson sade att inte ens regeringen verkar tro att förslaget om sänkt statlig inkomstskatt för alla som tjänar över 36 000 kronor i månaden ska ge jobb.

S-ledaren anklagades av flera av de borgerliga partiledarna för att dubbelräkna pengar i sitt budgetförslag och för att ha fel politik för jobb och tillväxt.

-En dubbelstöt! sade Centerledaren Annie Lööf om S-förslagen att ta bort de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga och den sänkta krogmomsen och hävdade att S skaffat sig valfläsk med monopolpengar i sitt budgetförslag.

När debatten kom in på hur S-ledaren tänker bilda regering vid en eventuell valseger blev det irriterat. Löfven kritiserade den moderate statsministern för att ha cementerat blockpolitiken och för att leda en svag minoritetsregering som i många frågor är beroende av Sverigedemokraterna.

Frågade ilsket.

Reinfeldt ilsknade till och ställde upprepade frågor om huruvida Löfven kan lova svenska folket att bilda en majoritetsregering.

Något besked kom inte.

-Jag ska berätta hur jag ser på regeringsfrågan. Jag kommer att bestämma tidpunkten för när jag gör det och då kommer alla att få höra, sade Löfven.

Han tillade dock att det allra viktigaste beskedet i regeringsfrågan kommer efter det att valresultatet är klart.

-Får jag bara påpeka att tre av partierna på den andra sidan tänker regera ihop, de ger totalt olika skattebesked. Stefan Löfven är bara emot skattesänkningar tills de är genomförda, sedan är han för dem. Jag vet inte om svenska folket förstår det där, sade Reinfeldt.

Reinfeldt riktade sig till Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och uppgav att när S accepterat alla skattesänkningar, då försvinner finansieringen av de satsningar V vill göra på välfärden.

Efter debatten

Fredrik Reinfeldt sade efter debatten att det mest tydliggjorda är att Socialdemokraternas förslag kommer att leda till skattehöjningar som kommer att slå mot produktion och ungdomar, men det måste man läsa sig till i partiets budgetmotion.

-De uppträder inte med sin egen politik i debatten, säger Reinfeldt till TT. -Stefan Löfven uppträder i de här debatterna utan att svara på några som helst frågor, och jag tror inte att det är långsiktigt hållbart, fortsätter han.

TT: Kände du att det var en ettrig debatt?

-Ja, men det är också så att vi närmar oss val, svarar Reinfeldt.

Stefan Löfven tycker att debatten gick bra, men säger sig inte ha känt av någon gemensam bred attack från partiledarna i Alliansen.

-Nej, inte alls, skrattar Löfven.

TT: Vilket är taggigast: en avtalsrörelse i IF Metall eller en partiledardebatt?

-En avtalsrörelse i IF Metall sträcker sig över flera månader, så det är ett maratonlopp, svarar Löfven.

Han tycker att debatten tydliggjorde skillnader för väljarna:

-Att vi har ett regeringsalternativ och att regeringen har skattesänkningar som svar på allt.

PARTILEDARDEBATT
Mest läst