Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Riskkapital till etiska skjortor

Det lilla Göteborgsföretaget Fair Tailor har fått riskkapitalbolaget Sätila Holding som delägare.

GP skrev om Fair Tailor i oktober. Om Lina och Sebastian Stjern som hoppade av sina karriärer som konsertpianist respektive civilingenjör och i stället startade försäljning av etiska skjortor på nätet för att förbättra situationen i Nepal. Och samtidigt tjäna pengar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I november startade försäljningen.

Före jul såldes 10 procent av företaget till Iqube Göteborg och 5 procent till Christian Zanders, VD för Jetshop.

Strax innan årsskiftet genomfördes så en nyemission. Sätila Holding, storägare i bland annat Gina Tricot och med mössfabriken bakom Stenmarksmössan som mest kända beståndsdelar, köpte då 40 procent av The Fair Tailor.

- Det känns fantastiskt. Den kompetens och de nätverk som de har är en stor tillgång. Det ger också andrum. Nu kan vi driva företaget hela detta året utan att sälja en enda skjorta, säger Sebastian Stjern.

I oktober satte han upp målsättningen 600 skjortor sålda 2009, 10 000 sålda 2010.

- 600 klarade vi inte. Vi ligger efter. Hemsidan kom inte upp ordentligt förrän till jul. Och 10 000 i år blir nog tufft om jag ska vara ärlig.

Företaget samarbetar med den nepalesiska biståndsorganisationen Child Watabaran som driver barnhem, skola och sjukvård i Katmandu. De som syr skjortorna får marknadsmässig lön och rättigheter liknande de vi har i Sverige.

På fredag åker Lina Stjern till Nepal för att dra igång Fair Tailor academy där.

- Den kommer att bestå av fyra elever över 17 år som alla gått på barnhemmet eller bor i slummen. De utbildas under ett år till professionella skräddare. Tanken är att vi sedan ska kunna anställa dem eller bistå med mikrolån så att de kan starta eget, säger Sebastian Stjern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.