Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vårdroboten Kermit under ett försök i Eskilstuna 2010.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Riskfyllda robotar

Låt oss inte göra samma misstag i omsorgen som i skolan.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Statens medicinsk- etiska råd, Smer, tycker att det är positivt med robotar inom vård- och omsorg. Smer menar att robotar kan minska arbetsskadorna och göra vården effektivare. Så kan man se det. Samtidigt tas en stor risk om vi utan förbehåll ger oss in i en framtid där hälsorobotar av olika slag ersätter den enda mellanmänskliga interaktion många gamla och sjuka i dag har.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en intervju med SVT säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), att "robotar får aldrig ersätta mänsklig kontakt om inte det finns en önskan om det från den enskilde. Är det så att man ersätter personal så ska man se till att social kontakt erbjuds av annat slag".

Det låter betryggande. Men med tanke på hur vanligt det är med kostnadsjakt inom äldreomsorgen är det inte troligt att kommunerna efter satsningar på dyra dusch- och påklädningsrobotar skulle skicka hem personal till folk för att se till att de får en klapp på kinden.

Vi har redan sett hur ogenomtänkta satsningar på teknik, vilka i huvudsak kommit till för att kommunerna vill "hänga med i utvecklingen", drabbat skolan. Låt oss inte göra samma misstag i omsorgen. Mänsklig kontakt kan inte ersättas av maskiner, vare sig i klassrummet eller på äldreboendet.

20/2 -15