Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Riskfritt för vardagspirater

Det är i praktiken riskfritt att fildela för vardagsbruk. Bittorrent-teknik har gett fildelningsåklagarna ett allt svårare bevisläge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det finns ingen större risk för att man lagförs för det, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson.

Det viktigaste skälet till åklagarnas magra resultat är inte att det är brist på brottslingar utan att bevisläget är komplicerat. Därför måste åklagarna ibland släppa misstänka fildelare som inte erkänner.

I Sverige är det två specialåklagare som hanterar alla fildelningsbrott. De har jobbat i snart fyra år och under den tiden har deras jobb landat i ett 15-tal domar. Men det handlar mest om storskaliga uppladdare eller så kallade hubbägare.

Vardagsfildelare som laddar hem en film till lördagskvällen är svårare att fånga. Nästan bara de som omedelbart erkänner riskerar att bli fällda i domstol trots att praxis pekar mot att en halv miljon svenskar i teorin riskerar straff på fängelsenivå.

-Den bevisning som vi normalt kan alstra fram i en sådan här utredning är att någon på en viss datoranslutning har fildelat. Men vi måste hitta datorn vid en husrannsakan och sedan binda en person till den datorn vid brottstidpunkten, säger Henrik Rasmusson, en av de särskilda fildelningsåklagarna.

Men om datorn finns hemma hos en familj blir det svårt för åklagaren att bevisa vem som fildelat. Om ingen direkt erkänner kan det vara mormor eller barnens kompisar.

De flesta fällande domar handlar också om den föråldrade så kallade dc-hubb-tekniken. Den modernare bittorrent-tekniken gör det allt knepigare för åklagaren.