Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

cc

Riskerar att utvisas ett år före examen

Efter fyra års studier läser Viktoriya Chuikina sitt sista år på masterprogrammet. Nu vill inte Migrationsverket bevilja henne uppehållstillstånd och Viktoriya kan tvingas åka tillbaka till Kazakstan – utan examen och 75 000 kronor fattigare.

26-åriga Viktoriya Chuikina kom till Sverige för att studera för knappt fem år sedan. På Mälardalens högskola i Västerås tog hon en kandidatexamen i Management and Economics och sökte sig sedan vidare till Göteborgs Universitet, där hon pluggar masterprogrammet International Administration and Global Governance. En utbildning som hon nu inte verkar få slutföra, trots att hon själv redan betalat 75 000 kronor för den.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De säger att jag inte kan försörja mig. Jag har tre veckor på mig att antingen överklaga eller lämna landet, säger Viktoriya.

För att beviljas uppehållstillstånd för studier, vilket måste förnyas varje år, krävs att man som student kan uppvisa en månadsinkomst på 7 300 kronor under tio månader. Varje månad sätter Viktoriyas föräldrar över pengar på hennes konto. Men enligt kontoutdragen som Migrationsverket tagit del av så fattas det några hundralappar varje månad.

De krävde därför dokument som visar att hon kan försörja sig. Viktoriyas föräldrar förde då över mer än hela den summa som krävs, 73 000 kronor, till hennes svenska bank. Victoriya lämnade ett utlåtande från banken till Migrationsverket, som i sitt beslut bekräftar att alla dokument som efterfrågats har lämnats in.

Men det räcker inte. Migrationsverket menar att det inte finns några garantier för att pengarna verkligen kommer att stanna hos Viktoriya.

– De säger att jag lika gärna kan skicka tillbaka dem till mina föräldrar – men jag har gjort likadant i fyra år och Migrationsverket har aldrig haft något att anmärka på. Jag betalar min hyra och jag har betalat min utbildning. Och så säger de att jag inte kan försörja mig?

När Viktoriya frågade handledaren på Migrationsverket vad för typ av dokument eller garantier hon behöver ta fram för att få sin ansökan beviljad berättar hon att hon fick svaret: ”jag vet inte”.

– De säger bara att jag måste visa att jag klarar min egen försörjning, men inte hur. Jag har visat att pengarna finns och gett dem alla dokument de frågat efter. Jag känner mig helt utlämnad.

Sedan 1 juli 2011 är det inte längre gratis för studenter som kommer från länder utanför EU att studera vid högskolor och universitet i Sverige.

Viktoriyas mastersutbildning kostar 200 000 kronor fördelat på fyra terminer. Hälften betalar Viktoriya, hälften bekostas av stipendier. Men hon riskerar inte bara att förlora sin examen. Victoriya har fått en praktikplats på FN-kontoret i Genève i Schweiz. Eftersom hon inte får något studentvisum utan uppehållstillstånd förlorar hon också sin praktikplats på FN.

– Allt jag vill är att få avsluta min utbildning, göra min praktik och fortsätta med mitt liv, säger hon.

Mats Edvardsson är samordnare för utbildningsfrågor vid Göteborgs Universitet. Han berättar att det finns exempel på studenter som hamnat i liknande situationer och att ”det förs en diskussion med Migrationsverket kring den här typen av ställningstaganden”.

Själv är han dock inte insatt i det enskilda fallet.

– Men det är såklart väldigt olyckligt att studenter inte kan avsluta sin utbildning, säger han.

Om man redan har studerat i fyra år och dessutom har betalat för sin utbildning – tyder inte det på att man kan försörja sig?

– Det kan man ju absolut tycka. Jag vet inte exakt vad Migrationsverket tagit ställning till, men visst. Uppenbarligen verkar hon ju ha kunnat visa att hon kan det, men blir inte trodd av Migrationsverket.

– Hon bör absolut överklaga beslutet så den här hanteringen får en bättre belysning.

Migrationsverket kan inte uttala sig om enskilda fall. Men Kent Sjöholm, som arbetar som beslutsfattare, ser att det finns vissa problem med att man kan betala för en utbildning, men ändå inte anses klara sin egen försörjning.

– Man betalar ju knappast dyra pengar för en utbildning om man inte har råd att försörja sig. Så jag kan väl tycka att det finns anledning att se över det.

– Men så länge försörjningskravet finns så måste vi gå på det.

Viktoriya Chuikina är uppgiven.

– Det jobbigaste är att känna att jag har kapaciteten, både personligen och ekonomiskt. Men jag får inte använda den.

Försörjningskravet

Studenten måste ha tillgång till minst 7 300 kronor i månaden under tio månader.

Studenter från länder utanför EU måste också redovisa ekonomiska tillgångar som täcker försörjningskravet för hela studieperioden.

Vid tillgång till fri bostad så minskas beloppet med 1 500 kronor per månad. Detsamma gäller fri mat.

Pengarna måste finnas på studentens eget konto, inte föräldrars eller liknande.

Från 1 juli 2011 måste studenter från länder utanför EU betala för universitets- och högskoleutbildning, men reglerna kring försörjningskravet har inte förändrats. Migrationsverket tar inte hänsyn till om studenten betalar för sin utbildning.

Källa: Migrationsverket

Mest läst