Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En lastbil på tvären blockade en motorvägsavfart i Floda på tisdagsmorgonen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Risk för ny halka till kvällen

Efter morgonens trafikproblem har läget på de västsvenska vägarna lugnat ner sig under tisdagen. Men till kvällen väntas ny halka.

Strax före klockan elva välte en djurtransport med 14 kor och tjurar i lasten på vägen mellan Hedekas i Bohuslän och Färgelanda i Dalsland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- En veterinär är på plats och enligt vad jag har hört kommer en del djur att behöva avlivas, säger Håkan Larsson, inre befäl vid Uddevallapolisen.

Ungefär samtidigt, vid elvatiden, voltade en personbil in i en trädgård strax utanför Dalsjöfors, öster om Borås. Den kvinnliga föraren fördes till Södra Älvsborgs lasarett men enligt Borås-polisen är hon inte allvarligt skadad.

- Men annars har det varit lugnare på vägarna de senaste timmarna, säger Mats Olsson, trafikledare på Trafikverkets informationscentral i Göteborg till gp.se vid 13-tiden.

- Snönederbörden har minskat och gått över i regn på många håll. Det kommer in från havet mellan Falkenberg och Kungsbacka i söder. Temperaturerna i vägbanorna har börjat gå upp, nu ligger den runt nollan eller strax över, säger Mats Olsson.

Framåt tisdagskvällen är det dock risk för ny halka på vägarna igen, konstaterar han.

- Det ska bli kallare igen till kvällen, så det är risk för ny halka. Och den kan bli lurigare eftersom den syns sämre än halkan under snöfallet i morse, säger Mats Olsson på trafikinformationscentralen i Göteborg.

På tisdagsmorgonen inträffade en del olyckor och stopp.

- Många lastbilar hade svårt att klara uppförsbacken från Västra Bodarne mot Vardsjön, säger Mats Olsson, trafikledare på Trafikverket i Göteborg.

- Det är ett vägbygge i backen som tvingar chaufförerna att sänka farten och sen klarade de sig inte upp för backen när de har dåliga däck.

Trafikverkets entreprenör har saltat extra i backen under morgonen.

Två bilar kolliderade på riksväg 40 strax väster om Mölnlycke vid 06-tiden vilket medförde omfattande köer under räddnings- och bärgningsarbetet.

Räddningstjänsten i Storgöteborg varnade för att det var mycket halt på riksväg 40 efter nattens snöfall.

Spårvagnstrafiken i Göteborg har fungerat utan nämnvärda problem under morgonen och dagen. Bussarna hade däremot under morgontimmarna svårt att ta sig fram i backiga områden som Johanneberg, Guldheden, Backa och Klareberg. Vissa bussturer ställdes medan andra försenades. Efter klockan 09 har busstrafiken gått i normal utsträckning.

Tågtrafiken i Västsverige fungerade hyfsat under morgonen och förmiddagen.

Pendeltågen mellan Kungsbacka och Göteborg drabbas med förseningar på upp till 20 minuter. Tågen mellan Borås och Göteborg är försenade upp till en halvtimma under större delen av tisdagen.

Förseningarna på Västkustbanan och Kust till kust-banan beror bland annat på ett spårfel vid Liseberg medan tågen till och från Borås dessutom drabbas av ett omfattande signalfel i Mölnlycke.

Ett tåg från Halmstad till Göteborg var inställt under morgonen.

Övriga tåg har gått enligt tidtabell eller med mindre förseningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.