Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rinne kan bli finansminister

  Antti Rinne tar över de finländska socialdemokraterna och knuffar undan Jutta Urpilainen, som därmed också avgår som finansminister. Mycket talar nu för att Rinne själv tar över ministerposten - och landets tröga ekonomi.

  Antti Rinne vann ordförandevalet mot sittande ordföranden Urpilainen på partikongressen i Seinäjoki med 257 röster mot 243, något som beskrivs som en seger för vänsterfalangen. Jutta Urpilainen återgår till att bli vanlig riksdagsledamot.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Rinne är just nu den mest uppenbara kandidaten till att ta över finansministerposten, enligt Nordeas chefekonom för Finland, Aki Kangasharju.

  -Men han saknar bakgrund inom ekonomi. Så det kan dyka upp alternativ, säger han.

  Som exempel nämner Kangasharju möjligheten att socialdemokraterna (SDP) för det återstående året på mandatperioden utser talmannen i Finlands riksdag, Eero Heinäluoma, till finansminister. Heinäluoma har tidigare varit både SDP-ledare och finansminister.

  Rinne själv utesluter inte heller att han tar över Urpilainens ministerpost.

  -Jag anser det viktigt att partifullmäktige och även partistyrelsen diskuterar ministergruppen efter partikongressen. Sedan är jag beredd att ta emot de uppgifter som de vill ge mig, säger han enligt nyhetsbyrån FNB. -SDP:s linje kommer att ändras så att vi alltmer betonar ekonomisk tillväxt och sysselsättningspolitik, tillägger han.

  Den finska regeringskoalitionen tappade så sent som i april stödet från ett parti, Vänsterförbundet. Kort därefter meddelade Finlands statsminister Jyrki Katainen att han avgår.

  Vem som ska efterträda Katainen avgörs av en omröstning i Samlingspartiet i mitten av juni.

  Behovet av en stabil regering efter två års recession, med snabbt stigande arbetslöshet, är stort i Finland, enligt Aki Kangasharju. Han tror dock att risken för nyval i princip är obefintlig.

  -Men situationen är allvarlig. Ekonomin växer inte, sysselsättningen ökar inte, arbetslösheten ökar, privatkonsumtionen minskar. Därtill är inflationen relativt hög, vilket gör att köpkraften för hushållen drabbas.

  Samtidigt måste regeringen strama åt, för att inte budgetunderskottet och statsskulden ska överstiga taket i EU:s stabilitetspakt.