Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Riksdagskandidat misshandlade polis vid Gaismatch

För fem år sedan dömdes han till fängelse efter att ha slagit en polis. Nu kandiderar Gaissupportern till riksdagen.

Gustav Landström, kandidat till fullmäktige och riksdagen för Vänsterpartiet dömdes 2009 till fängelse för våld mot tjänsteman. Han ingick, enligt domen, i en grupp problemsupportrar runt Gais när tumult utbröt. Han slog en polisman och knuffade en annan.

Enligt poliserna på plats utmärkte sig vänsterpartisten med ett aggressivt beteende och han bar även tandskydd vid gripandet, vilket tolkas som att han var förberedd för bråk. Enligt domen var Landström sedan tidigare portad från fotbollsarenor.

2011 dömdes han för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationer utanför Migrationsverkets lokaler i Kållered.

Gustav Landström betraktar det hela som ett avslutat kapitel.

- Fängelsedomen har jag verkställt och det andra brottet kan jag stå för rent politiskt. Vi blockerade flyktingförläggningen i Sagåsen för att förhindra en transport mot en ganska säker död, säger han.

Som kandidat till riksdagen kandiderar du nu till ett uppdrag som stiftar våra lagar, kan det vara en motsägelse?

- Alltså, jag kandiderar ju för Vänsterpartiet och när det gäller ohörsamhet mot ordningsmakten ser jag inte att det finns några problem alls. Snarare kan man säga att den lagstiftning som finns i dag kring flyktingpolitik och hur den hanteras är mer brottslig i många avseenden.

Och den första domen?

- Jag är tillsammans med många supportrar och hamnar med polisen på ett sätt som är olyckligt, och som jag har tagit konsekvenserna av. Men det är inget som mitt parti inte känner till sedan tidigare eller som jag själv hymlar med.

Gustav Landström säger att han "inte betraktar sig" som problemsupporter i dag.

- Jag går fortfarande på Gais matcher. Jag är en återkommande supporter, men det är en helt annan bit av mitt liv som inte har med mitt engagemang i Vänsterpartiet att göra.

Mats Pilhem, gruppledare för Västerpartiet i Göteborg tycker rent principiellt att den som lagförts och dömts också sonat sitt brott men det kan finnas tillfällen då det förflutna får betydelse.

- Något som skulle kunna inverka är om någon återkommande begått brott eller om det är brott som skadar partiets verksamhet.

Han tycker inte att Gustav Landströms dom för våld mot tjänsteman skadar partiet.

- Det var fem år sedan, ganska länge sedan och jag utgår från att han inte finns med i de kretsarna längre och är en hygglig, go Gais-supporter, säger Mats Pilhem.

Mest läst