Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer räntan till 1,50 procent.

Riksbanken höjer den viktigaste styrräntan, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. Samtidigt höjer banken prognosen för den framtida styrräntan.

Riksbanken räknar nu med att styrräntan under andra kvartalet i snitt kommer att ligga på 1,7 procent, en uppjustering jämfört med decemberbedömningen på 1,6 procent. Första kvartalet 2012 väntas styrräntan ligga på 2,5 procent, jämfört med 2,2 procent. Ytterligare två år senare väntas Riksbanken ha höjt räntan till 3,6 procent.

Marknadsräntorna föll, medan kronan stärktes mot både euron och dollarn omedelbart efter Riksbankens räntehöjning och justerade ränteprognos.

Mot euron lyfte kronan tre öre till 8:73 kronor per euro. Det innebär en ökning på ett öre jämfört med avstämningskursen i måndags på 8:74 kronor per euro, vilket var den starkaste kronkursen på över tio år.

Två ledamöter i ledningen, Karolina Ekholm och Lars E O Svensson, reserverade sig mot beslutet att höja räntan samt att skriva upp räntebanan.

– De höjde räntan som förväntat och de höjde också reporäntebanan ganska ordentligt, vilket vi tycker är riktigt och också var förväntat i marknaden, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, om beskedet från Riksbanken.

/Nyhetsbyrån Six

Mest läst