Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  RIK:s sportchef sparkad

  HANDBOLL: Nu är det bekräftat: Reine Pedersen är bortkopplad som sportchef i RIK. Risken finns att han även försvinner ur styrelsen efter det extrainsatta årsmötet. - Jag har också hört det. Det är upp till medlemmarna att bestämma, säger Mr RIK.
  I förra veckan skrev GP om turbulensen i Redbergslid - landets i särklass mest framgångsrika handbollsförening genom tiderna har problem: miljonförlust, skador, flera mindre lyckade värvningar,
  publiktapp och interna "uppgörelser".
  I samma artikel spekulerades det även om att Reine Pedersen inte längre fanns kvar i gruppen runt A-laget. Att han plockats bort som sportchef i klubben som han varit trogen sedan 1980.
  Då förklarade ordförande Leif Andersson att det var ingenting han ville diskutera i media. I går kom svaret - från huvudpersonen själv.
  - Det stämmer. Jag är inte kvar som sportchef.
  Varför då?
  - (Lång tystnad) ... Det beror på flera skäl. Men helt ärligt, det är ingenting jag vill diskutera i tidningarna. Men det är kanske inte så svårt att lägga ihop två och två, säger Reine Pedersen.
  Med andra ord så drar delar av styrelsen inklusive Leif Andersson och Reine Pedersen inte jämt.
  Inte bitter eller besviken
  Om Pedersen själv tagit klivet, blivit uppmanad att lämna eller blivit åsidosatt av den sittande styrelsen svarar han egentligen inte på. Pedersen, som var med och förde fram RIK till ett av Europas bästa lag på 90-talet och som 2003 såg sitt lag spela final i Cupvinnarcupen, menar att han trots allt varken är bitter eller besviken.
  - Absolut inte. Om föreningen vill ha det så här är det bara för mig att acceptera
  situationen. RIK är en demokratisk klubb, där medlemmar och styrelsen tillsammans fattar beslut. Så än en gång: jag är inte bitter. Sådant här händer ibland och det gäller att stå upp i såväl med- som motgång.
  Styrelsens beslut. Du sitter ju själv med där?
  - Ja, men min röst är bara en av nio.
  Det märks under intervjun att han vill förklara och har stor förståelse för att
  intresset för RIK-krisen ökat den senaste tiden. Så sent som för ett par veckor sedan hade truppen ingen aning om den allvarliga situationen. Förslaget att sänka spelarlönerna med 30 procent, mitt under
  säsongen, kom som en chock. Hittills har två spelare, Magnus Jernemyr och Martin Frändesjö, öppet kritiserat sin arbetsgivare och lär inom de närmaste dagarna meddela ledningen att de bestämt sig för att lämna fjolårets SM-finalist.
  Det ekonomiska läget innebär ett extra årsmöte i slutet av februari. Hur kunde det bli så här?
  - Det beror på en räcka av saker som hänt, men i dagsläget är det inte jag som ska svara. Men det går väldigt fort ibland. I fjol hade vi ett minusresultat som förvärrades under hösten eftersom det försvann intäkter, säger Pedersen.
  Minusresultatet på en miljon kronor från i fjol har den senaste tiden förvärrats. Trots att klubben i fjol bantade truppen med fem spelarlöner ökar minusresultatet.
  Ekonomin allt sämre
  I uteblivna publikintäkter har RIK hittills tappat cirka 400 000 kronor. Utåt sett ser klubben till att betala sina skulder och fakturor. På Idrott- och föreningsförvaltningen (som tar betalt för hallhyror) finns inte RIK med på listan över föreningar som ligger efter med betalningar. Skatteskulden hos Skatteverket var den sjunde februari på 18 551 kronor. Vilket i sammanhanget är småpengar. Det intressanta var ändå att mellan juli 2003 och januari i år betalade RIK månadsvis in cirka 200 000 kronor på skattekontot.
  Den femte februari uteblev inbetalningen helt och saldot slutade på minusresultat (- 18 551).
  - Det där vet jag ingenting om. Men vad jag vet så ser klubben till att betala sina skulder. Att sänka spelarlönerna handlar kanske inte om konkurs, men risken att pengarna inte räcker säsongen ut är stor, säger Pedersen.
  Hur stor del i RIK:s ekonomiska kris har du?
  - Jag har lika stor del i situationen som alla andra i styrelsen. Men det var inte enbart jag som skrev på spelarkontrakten.
  Enligt källor GP varit i kontakt med handlar RIK:s extrainsatta årsmöte i slutet av februari inte bara om den usla ekonomin. Förhoppningen är att medlemmarna ska stå bakom styrelsens önskan att även peta bort Pedersen ur styrelsen, där han är invald som en av åtta ledamöter.
  - Jag har också hört det. Vad som händer återstår att se. Blir det så är det ingenting jag kan göra någonting åt. Medlemmarna bestämmer, säger Reine Pedersen.
  Vill du stanna kvar i RIK?
  - Det har jag inte funderat på.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.