Respekt och vänner viktigare än pengar

ANNONS
|

–Allmänheten frågar alltid om man blir lycklig av pengar. Vår studie visar att svaret inte är givet utan beror på hur lyckan definieras, säger Ed Diener, psykologiprofessor och välkänd lyckoforskare vid universitetet i Illinois i USA.

Han har analyserat data från en världsomspännande Gallup-undersökning, där mer än 136 000 människor i 132 länder besvarat frågor om lycka och inkomst.

Resultaten publiceras i månadens nummer av tidskriften Journal of Personality and Social Psychology. Enligt professor Ed Diener är det första gången forskarna skiljer på olika lyckobegrepp.

–Som världens första lyckoundersökning gör vi skillnad mellan den filosofiska frågan om att ha ”ett bra liv” och människors mera vardagliga positiva och negativa känslor, säger han.

ANNONS

Medan tidigare forskning har fokuserat på sambandet mellan inkomst och tillfredsställelse med livet i stort, ställs i den aktuella studien också frågor om vad som får människor att verkligen känna sig lyckliga.

Meningsfullt jobb

–Det är sant att den som är rik är mer nöjd med sitt liv. Däremot har vi funnit att kopplingen mellan pengar och positiva känslor är överraskande svag, säger Ed Diener och radar upp flera andra lyckofaktorer.

Bland annat handlar lycka om att känna sig respekterad, kunna bestämma över sitt eget liv, ha ett socialt nätverk och ett meningsfullt jobb. På plussidan finns också att ha familj och vänner som man kan lita på i en krissituation.

Professor Ed Diener vill därför tala om två olika slags välstånd.

Förutom den rikedom, som räknas i pengar och som styr hur nöjd man är med livet, framhåller han ”social-psykologisk förmögenhet” som avgörande för lycka.

Danmark högt upp

När man jämför svaren från olika länder hamnar Norden samt anglosaxiska stater som Storbritannien, Australien och USA i topp på ekonomiska välståndsligan, medan den latinska världen visar höga värden vad gäller social-psykologisk rikedom.

–Danmark är det land som ligger bäst till i många avseenden, men inte i alla. Det går faktiskt inte att utse någon nation till världens lyckligaste, skriver Ed Diener.

ANNONS

Han avslutar med att varna politiker i hela världen för att bara satsa på ekonomisk tillväxt utan att uppmärksamma viktiga sociala och psykologiska värden.

–Våra studier visar att det krävs mer än pengar för att uppnå livskvalité, avslutar Ed Diener.

ANNONS