Resistenta bakterier på Östras BB

ANNONS
|

För en dryg månad sedan konstaterades att fyra nyfödda barn på neonatal på Östra sjukhuset smittats av MRSA, (meticillinresistenta Staphylococcus aureus) en variant av bakterier som vanligt penicillin inte biter på.

Smittan upptäcktes i samband med ordinarie kontroller och källan är än så länge inte säkerställd.

Ytterligare tre fall upptäcktes i slutet av december. Det är oklart om de tre sista fallen tillhör samma bakteriestam som de fyra första. Analyserna är inte klara. De fyra första barnen som bar på samma stam hade alla vårdats i det så kallade lättvårdsrummet – ett rum där överbeläggningar tillhör vardagen.

–Rummet är dimensionerat för tre till fyra barn som inte är jättesjuka och där kan vi ibland behöva ha sex–sju barn. Men alla är inte där 24 timmar om dygnet, säger Elisabeth Hentz, medicinsk ansvarig för sjukhusets neonatalverksamhet.

ANNONS

–Trångboddheten är absolut en faktor när det gäller resistenta bakterier, det är mycket svårare upprätthålla de basala hygienreglerna när det är trångt. Under våren hoppas vi kunna få fem nya platser på BB för att komma tillrätta med överbeläggningarna och bättre motverka smittspridningen när spädbarnen i stället kan vårdas med sina föräldrar, säger hon.

Att resistenta bakterier får fäste på intensivvårdsavdelningar förvånar henne inte.

–Det finns så mycket MRSA inom sjukhuset, och också ute isamhället. Det går inte att undvika att vi drabbas med jämna mellanrum. Det gäller bara att man har god kontroll och vet exakt vad man ska göra när man hittar det.

Två gånger i veckan screenas de nyfödda, både för MSRA och andra bakterier.

–Som det är just nu känner vi oss trygga. Vi har ingen misstanke om ytterligare fall. Det känns som att det är passerat.

I Östra sjukhusets lokaler finns ingen mer plats för intensivvård av för tidigt födda. I väntan på nybyggda lokaler är tillfälliga lösningar rådande liksom transporter till och fram andra sjukhus – något som också ökar risken för smitta. Detta har GP berättat om tidigare.

–Vi har fortfarande dagliga transporter mellan Östra och Mölndal men vi screenar alla både när de åker och när de kommer. Under senaste året har vi också haft relativt många transporter till andra sjukhus inom regionen, både till Borås och Näl. De har finare lokaler och bättre möjligheter för familjerna att bo. De som varit där har också varit väldigt nöjda, säger Elisabeth Hentz.

ANNONS
ANNONS