Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Republikansk debatt

Republikanska kandidater enades mot Clinton

Det började som en debatt mellan de republikanska kandidaterna. Men övergick snabbt till en gemensam attack på Hillary Clinton och Barack Obama. Clinton kallades lögnare och förrädare och beskrevs som olämplig som president.

Donald Trump vägrade att delta i debatten före nomineringsmötet i Iowa för en vecka sedan. I New Hampshire var han tillbaka. Nu är de republikanska kandidaterna åtta men den enda kvinnan i fältet, Carly Fiorina, fick inte vara med. Hon ligger sämst till i fältet och uteslöts av det skälet.

Läs också: Britt-Marie Mattsson: Usa blir allt mer splittrat

När frågan kom om hur IS skall bekämpas närmast överbjöd kandidaterna varandra. Alla var överens om att Barack Obama agerat för svagt och för sent och de var eniga om att de amerikanska bombningarna måste intensifieras. Det handlar främst om att angripa oljekällor i områden som IS kontrollerar och att hindra transporter.

Skendränkningar som tortyrmetod är förbjudet och kandidaterna sade i ena andetaget att lagen måste följas men i det andra att det bör finnas som ett alternativ om USA hotas av en terrorattack. Jeb Bush kallade planerna på att helt stänga Guantanamobasen på Kuba för ett stort misstag.

Chris Christie lyckades vid fleratlet tillfällen föra fram sin egen delstat New Jersey, där han är guvernör, som ett både lyckat och varnande exempel. Han påpekade att skattehöjningar för alla med miljoninkomster i delstaten endast lett till att människor flyttat till andra delstater med lägre skattetryck. Heroinmissbruket i USA - som är ett stort problem i New Hampshire - har i New Jersey i många fall hanterats med medicinsk vård istället för att kriminaliseras.

Heroindebatten förde över till den gemensamma inställningen om hårdare tag mot den illegala invandringen eftersom en hel del av heroinet smugglas in över gränsen från Mexiko.

Alla kritiserade den nuvarande amerikanska ekonomiska politiken och krävde skattesänkningar. Det blev en hel del sifferexercis och Trump lovade att se till att jobb som idag utförs i Kina och Japan återförs till USA.

När aborter kom upp kallade Chris Christie det för systematiskt mördande av barn i livmodern. Marco Rubio sade att han hellre förlorar presidentvalet än viker sig i abortfrågan där han motsätter sig abort också i fall av incest och våldtäkt.

Chris Christie gick i början hårt åt Marco Rubio och beskrev honom som oerfaren och olämplig som president. Rubio hade svårt att värja sig men den ordväxlingen var den enda riktigt tuffa mellan kandidaterna.

Donald Trump var nedtonad och försökte bara vid något tillfälle att tysta ned Jeb Bush och gav en gliring mot Ted Cruz med innebörden att han valfusket sig till segern i Iowa.

Chris Christie tog varje tillfälle att tala om sina insatser som guvernör i New Jersey medan Ben Carson med sin tillbakadragna stil hade svårt att ta för sig.

Ted Cruz fick inte möjlighet att dominera som han gjorde när Trump förra gången inte var med i debatten.

Jeb Bush var betydligt mer aktiv än tidigare och har de senaste dagarna också haft hjälp i kampanjen av sin 90-åriga mor Barbara som är en populär röstmagnet.

Det mest positiva budskapet kom från John Kasich, guvernör i Ohio, som fick de starkaste applåderna där han talade om USA:s framtidsmöjligheter.

Opinionsmätningarna visar att Donald Trump behåller försprånget bland republikanerna inför primärvalet på tisdag i New Hampshire och att Marco Rubios frammarsch stoppats upp. Ted Cruz backar och Jeb Bush och John Kasish går framåt. Chris Christies ligger fortfarande långt bakom.

Lördagskvällens mest sedda tv-program var dock inte debatten utan Saturday Night Live där den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders och programledaren, som brukar imitera honom, möttes. Och Idag hamnar politiken i bakgrunden när finalen i amerikansk fotboll, Super Bowl, samlar rekordpublik framför tv-apparaterna.

Bild - 1
Mest läst