Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Reporter hoppar av Uppdrag granskning

Uppdrag granskning skakas återigen av ett internt bråk. – Jag har bett att få sluta på redaktionen, säger reportern Lina Makboul.

Uppdrag granskning – Sveriges Televisions flaggskepp när det gäller granskande samhällsjournalistik har tidigare haft problem med interna konflikter på redaktionen.

Det har talats om ett grabbigt klimat där kvinnliga medarbetare haft svårt att ta plats. ”Fler kvinnor än män har svårt för att göra det hårdföra ansvarsutkrävandet”, kommenterade den dåvarande chefen Nils Hanson på ett seminarium för grävande journalistik i Örebro redan 2007.

Svårt att ta plats

Enligt uppgifter till Journalistförbundets tidning Journalisten handlar konflikten även den här gången om hur kvinnliga medarbetare behandlas.

I måndags ska det enligt samma tidning ha hållits ett upprört möte på redaktionen. Men reportern Lina Makboul berättar att hon valde att sluta redan för två veckor sedan.

Varför vill du sluta på Uppdrag granskning?

– Det vill jag inte prata om i media.

Handlar det om personliga motsättningar eller om arbetsmetoder på redaktionen?

– Jag förstår absolut att det finns ett intresse, men jag kan inte säga något om det. Inte nu, det är alldeles för färskt.

Vad händer med dig nu?

– Jag vet inte, jag har en fast anställning på SVT och det finns ju en stor samhällsredaktion. Vi får se.

Lars-Göran Svensson är projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning. Han nämner nättidningen Scoop vars avslöjanden föranledde diskussionen på Gräv-seminariet i Örebro.

”Vidtagit åtgärder”

Artikeln bygger på intervjuer med 20 kvinnliga journalister som jobbat på Uppdrag granskning. Merparten vittnar om ett machoklimat som fått många kvinnliga reportrar att lämna redaktionen. 70 procent av de intervjuade 2007 sa att de på ett eller annat sätt känt sig diskriminerade.

– Det var ett himla liv på den tiden, men vi har vidtagit en massa åtgärder sedan dess, säger Lars-Göran Svensson.

– Vi har diskuterat attityder och gjort förändringar. Uppdrag granskning förändras ju ständigt, och jag har inte hört att någon på redaktionen i dag skulle uppleva att här råder ett ”grabbigt klimat”. Men det får du ju fråga medarbetarna om.

Varför slutar Lina Makboul på redaktionen?

– Vi har reportrar som slutar och börjar varje månad av olika skäl. Det är inget ovanligt, det är en personalfråga.

Så det ligger ingen konflikt bakom?

– Det vill jag inte kommentera.

Sven-Olof Danielsson har som gruppchef på SVT i Göteborg ytterst ansvar för personalfrågan på Uppdrag granskning. Men han vill inte säga någonting om Lina Makbouls avhopp.

– Inga kommentarer, du får försöka hitta någon annan som kan prata om detta, säger han.

Mest läst