Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Renare kaffesmaker nästa års trend

Beställ bryggkaffe, skippa mjölken och att håll smakerna rena. Det är några av kaffetrenderna inför nästa år.

- Vi ser att bryggkaffet står sig starkt. Latten är på väg ut och överlag är det mjölkbaserade är inte så trendigt nästa år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det säger Anna Nordström, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs samt medlem i svenska barristalandslaget.

I Göteborg behåller kafékedjan da Matteo sin starka ställning och har tidigare i år blivit utsedda till ett av världens bästa kaféer. Anna Bjureblad, barista och floor manager på da Matteos kafé på Magasinsgatan 17, håller med om att årets trend med bryggkaffe och renare kaffesmaker hänger i till nästa år.

- Trenden är att dricka mer svart kaffe, folk beställer hellre en espresso eller americano men även mycket filterkaffe. Att man vågar skippa mjölken och faktiskt smaka på kaffet, säger hon.

Joakim Ramberg jobbar på Bar Centro, en espressobar som funnits i centrala stan i 14 år. Han är inne på samma spår.

- Jag tror att folk kommer dricka espresso även nästa år. Vi förändrar oss inte utan kommer fortsätta med espresso, säger han.

Råvaran, kaffebönorna, har blivit bättre. Med det kommer även möjligheten till andra bryggmetoder och rostningsmetoder som kan ta fram smaken i kaffebönan.

- Bryggmetoder, som görs för hand, är fortsatt trendigt, som exempelvis kalita, säger Anna Nordström.

- Folk är mer nyfikna på olika bryggmetoder som V60, chemex och aeropress. Bryggmetoder där man inte behöver någon mjölk. Då får man fram mer tydliga karaktärer på kaffet, säger Anna Bjureblad.

Bryggmetoder

På Bar Centro har Joakim Ramberg märkt av att kunskapen hos gästerna har ökat och därmed vad som efterfrågas.

- Det är roligt med alla olika trender som råder, det driver kaffet framåt. Det jag märkt av är att folk kommer in och frågar mycket mer, om vilka bönor vi använder, blandningar, bryggmetoder och så. Folk har fått upp ögonen för kaffe, säger han.

Trenden går mot att kunskapen och intresset kring kaffe blir mer och mer som kring vin. Kunskap om hur olika bönor och rostningar smakar och att man lär sig vilka favoriter man har. Att veta mer om kaffe gör att intresset att pröva nya sorter ökar. Som en följd av det kommer det vara fortsatt trendigt med kapselmaskiner nästa år.

- Kaffekapslar är fortsatt stort 2014. Det är inte riktigt en nördtrend som en del annat utan mer en allmäntrend. Den handlar om att man kan botanisera mer, bland olika smaker, rostningar och bönor säger Anna Nordström på Kafferosteriet Löfbergs.

Även den traditionella kaffebryggaren tror hon är på väg tillbaka nästa år.

- Det har varit lite ute att dricka kaffe i öppen bryggare. Men nu börjar det komma nya bryggare som är framtagna för väldig exakthet med rätt temperatur och tid som vattnet rinner genom kaffet, säger hon.

Kunskap – Veta vilken böna kaffet är gjort på, ursprungsland, odlingssätt och rostning men även hur kaffet bryggs.

Bryggkaffe – Nya bryggare har kommit ut på marknaden som ökar kvalitén och därmed smaken på bryggkaffet.

Bryggmetoder – För de mer intresserade blir det än viktigare att testa på olika sorters bryggmetoder som exempelvis V60, chemex, kalita och aeropress.

Mjölkfritt – Våga dricka mer svart kaffe, då kvalitén på kaffet ökar och därmed de naturliga smakerna.

Kapselkaffe – Att i hemmet själv kunna botanisera mellan olika sorters kaffe.

V60 – Droppkaffe som görs kopp för kopp i porslinsfilter.

Chemex – Klassiskt bryggteknik från 40-talet, droppkaffe som görs i speciell tillbringare.

Aeropress – En kaffepress som undviker sump i kaffet.

Kalita – En filterhatt med platt botten som inte fäller lika mycket papper som andra pappersfilter.

Mest läst