Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rektor hoppar av uppdraget

Älvsåkersskolan har drabbats hårt av neddragningar. Föräldrar och elever har protesterat högljutt. Nu slutar rektorn.

Fem heltidstjänster på skolan har dragits in på kort tid. Föräldraföreningen har sagt ifrån gång på gång, samlat in namnlistor och pressat ansvariga politiker. Representanter från bland annat Älvsåkersskolan har vittnat om stora klasser, få pedagoger och lärarlösa lektioner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu hoppar skolans rektor Bengt Andersson av sitt uppdrag i förtid. Han vill själv inte kommentera anledningen till beslutet men skriver i ett mejl till GP att han bett om att få andra arbetsuppgifter. ”Samtal om detta pågår och jag ser med tillförsikt på att min kompetens kommer att användas på ett bra sätt”, skriver Bengt Andersson.

Han hänvisar vidare till förvaltningschef Anette Liedström Hjorth.

Är avhoppet en följd av besparingarna?

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall, men han har bestämt sig för att sluta. Som rektor har man ansvar för god kvalitet. Kan man inte lösa det inom de ekonomiska ramar som finns så får man välja att lämna uppdraget.

I juli träder en ny skollag i kraft som ställer ännu högre krav på lärare och rektorer. I Kungsbacka har elevpengen samtidigt sänkts med 1000 kronor. Hur länge Bengt Andersson är kvar som rektor är inte bestämt ännu. Men enligt Anette Liedström Hjorth ska en efterträdare hittas så snart som möjligt.

Kan det inte bli svårt att hitta någon?

– Nej, vi får alltid många ansökningar till rektorstjänster. Det här är inget dramatiskt.

Föräldraföreningarna har haft som ett krav att en rektor inte ska behöva tveka mellan att följa skollagen eller hålla budget.

– Inga klagomål har inkommit till oss gällande lärare eller rektorer. Elevpengen måste höjas. Desperata föräldrar hör av sig varje dag och berättar bland annat att deras barn inte får stöd, säger ordförande i Anneberg-Älvsåker Magdalena Sundqvist.

Och kampen för mer pengar till skolan fortsätter. I samband med kommunfullmäktiges möte på tisdag ska föräldrarna lämna över namnlistor till kommunstyrelsens ordförande Per Ödman.

Föräldraföreningarna har också bett om fem minuter i talarstolen på kommunfullmäktiges sammanträde. Men fått beskedet att enbart ledamöter, tjänstemän och sakkunniga får yttra sig. I går skickade föreningarna sitt svar till ansvariga politiker där de skriver: ”Vi som föräldrarepresentanter är i allra högsta grad sakkunniga”.