Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

107648h1024.jpg
Omkring 200 personer deltog i Prideparaden under Åre Winter Pride i april i år - den första regnbågsfestivalen någonsin i byn. Deltagarna tågade ner längs Åreskutan till fots och på skidor.

Rekordmånga Pridefestivaler i år

Pridefestivalerna fortsätter att poppa upp som svampar runt om i landet. Regnbågsfärgade evenemang hålls i år i över 30 svenska städer. I Ånge hoppas man att det första Pride-evenemanget kan bidra till en större öppenhet på orten.

Antalet Pridefester i Sverige har vuxit explosionsartat under de senaste åren. Från att under lång tid ha varit ett fenomen begränsat till storstäderna har festivalkonceptet på kort tid spridits till många mindre orter.

-Efter att Eskilstuna anordnade sin första Pridefestival 2009 har det blivit en snöbollseffekt. Förra året exploderade det ordentligt med totalt uppåt 30 evenemang, säger Jon Voss, chefredaktör på gaynyhetssajten qx.se.

Årets Pridesäsong är lång, med mer än 30 festivaler runt om i landet. Gällivare och Åre höll tidigare i vår sina första Pridefiranden någonsin och i slutet av juli är det premiär för Ånge Pride.

Hoppas på ökad tolerans

Där blir det en heldag med föreläsningar och underhållning.

-Ånge har varit en ort som vi inte arbetat så mycket med tidigare. Det har varit lite trångsynt, som man brukar säga.Det finns hbtq-personer som flyttat därifrån för att de inte känt sig trygga,säger Torbjörn Karlsson, ordförande i RFSL Sundsvall som står bakom evenemanget.

Han hoppas att festivalen kan bidra till en ökad öppenhet och tolerans på den lilla orten, som har omkring 3 000 invånare.

Ånge kommun har valt att gå in och stödja evenemanget med 15 000 kronor. Kommunstyrelsens ordförande, Sten-Ove Danielsson (S), känner inte igen sig i bilden av ett intolerant Ånge.

-Men om någon anordnar ett sådant evenemang så ställer vi gärna upp. Det är bra med manifestationer för ett öppet samhälle och jag hoppas att många sluter upp, säger han.

Kan användas i marknadsföringssyfte

Pride-konceptet ägs inte av någon särskild organisation och bakom de många regnbågsevenemangen i Sverige står en rad olika arrangörer - alltifrån lokala näringsidkare till RFSL-avdelningar och kommuner.

Bland de städer som på senare år hoppat på Pride-tåget finns en del som sett chansen till värdefull pr, tror Jon Voss.

-Vissa vill använda evenemangen för att kanske piffa till en stad som varit lite på dekis och som kanske uppfattas som lite grå, säger han.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, ser positivt på det ökade antalet Pridefester och tror att de kan bidra till att uppmärksamma situationen för hbtq-personer.

-Men det är viktigt att hbtq-communityt lokalt är involverade, så att det blir en festival med, om och för hbtq-personer.
107648h1024_1.jpg

20-21 mars: Malmfälten Arctic Pride

16-19 april: Åre Winter Pride

23-26 april: Hemavan Pride

1-3 maj: Norrköping Pride

4-10 maj: Växjö Pride

20-23 maj: Jönköping Qom Ut

22-23 maj: Lund Pride

22-23 maj: Spring Pride Eskilstuna

27-31 maj: Söderhamn Pride

28-31 maj: Karlskrona

30 maj: Halmstad Pride

10-14 juni: Westpride Göteborg

12-14 juni: Luleå Pride

13 juni: Falkenberg Pride

26-27 juni: Västerås Pride

27 juni: Varberg Pride

28 juni-5 juli: Sundsvall Pride

2-5 juli: Tornedalen/Pajala Pride

4 juli: Pride Hudiksvall

18 juli: Ånge Pride

25 juli: Säffle Pridefestival

27 juli-2 augusti: Stockholm Pride

3-9 augusti: Regnbågsfestivalen Malmö

15 augusti: Roslagen Pride, Norrtälje

22 augusti: Hede Pride

27-30 augusti: Örebro Pride

31 augusti-6 september: Linköping Regnbågsvecka

19 september: Falu Pride

10-15 november: Gotland Pride

17-20 september: Umeå Pride

17-20 september: Skövde Pridefestival

7-12 september: Värmland Pride

12 september: Kalmarsund Pride

Källa: qx.se

Den första demonstrationen i Sverige för homosexuellas rättigheter hölls 1971 på Drottninggatan i Örebro. Arrangör var den sexualpolitiska föreningen Gay Power Club.

1977 startar RFSL Frigörelsedagarna i Stockholm, med demonstrationer, seminarier och uppträdanden. Evenemanget byter senare namn till Frigörelseveckan och Homoveckan.

1998 firas Europride i Stockholm, som ersätter Frigörelseveckan. Organisationen Stockholm Pride bildas och arrangerar framöver det årliga evenemanget med samma namn.

Källa: RFSL

Mest läst