Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Rekordmånga cyklar i Göteborg

Cyklandet i Göteborg slår rekord. I fjol ökade det med 22 procent. Mest ökade pedaltrampandet på Redbergsvägen.

- Det är hiskeliga siffror! säger Karin Björklind, analytiker på kommunens trafikkontor till nättidningen Vårt Göteborg.

Den kraftiga ökningen överraskade trafikkontoret. Året innan ökade cyklingen med bara två procent.

– En så stor ökning har vi aldrig sett tidigare, så vi har räknat fram och tillbaka för att kolla, men det stämmer. Och det är ju glädjande, tycker Karin Björklind.

Mest har cyklandet ökat på Redbergsvägen, 33 procent..

- I antal cyklister har Redbergsvägen ökat från 1 500 till 2 000 per dygn, utslaget på ett år. Och på Göta älvbron har det ökat från 2 100 till 2 500. Det låter kanske inte så mycket i absoluta tal, men är alltså en ökning som vi aldrig sett tidigare, förklarar Karin Björklind.

Siffrorna kommer från trafikkontorets fasta stationer som mäter cyklandet i staden. Vid åtta av de 18 stationerna finns data för hela 2012 och 2013 och samtliga åtta visar en ökning av antalet passerande cyklister.

Varför fler göteborgare väljer att cykla är oklart.

– Första kvartalet såg vi ingen större ökning, utan det har skett successivt under året. Framför allt efter sommaren har det ökat mycket jämfört med förra året.

Sett till det totala resandet i Göteborg – bil, kollektivtrafik och cykel – utgör enligt Vårt Göteborg cykelresorna sex-sju procent.

Vi som cyklat
Mest läst