Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rejält lyft för Löfven

Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven har lyft sitt parti 4,6 procentenheter på mindre än en månad, enligt Sifos senaste väljarbarometer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det betyder nästan 280 000 nya sympatisörer, skriver GP och SVD.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin gläds åt partiets siffror i undersökningen. I det rödgröna blocket är det bara S som går framåt. Partiet hamnar på 29,2 procent, fortfarande något under det senaste valresultatet.

-Det känns väldigt bra att det kanske är början på en positiv vändning uppåt. Men det krävs nog lite längre tid. Det är ett kliv uppåt, men det är verkligen inte så att vi ser det som att nu är det färdigt. Vi ligger fortfarande under förra valets resultat så vi måste jobba mer med att få ut själva politiken, säger hon till TT.

En förklaring till lyftet tror Jämtin är partiets fokus på arbeten.

-Jag skulle tro att det beror på att vi har varit så väldigt tydliga kring frågan om arbetslösheten, var fler jobb ska komma ifrån och att man känner förtroende för att vi ska jobba för att det ska bli fler jobb i Sverige. Om det är någon politisk fråga som spelat roll så är det nog den, säger Jämtin.

De största förlusterna återfinns hos V och SD som tappat 2,1 respektive 2,2 procentenheter.

1,9 procentenheter skiljer mellan blocken: 48,3 för regeringspartierna mot 46,4 för de rödgröna.

KD hamnar åter under fyraprocentsspärren.

Miljöpartiet får 10,5 procent, 1,3 enheter mindre än i förra mätningen.

Inom regeringspartierna är förändringarna mindre.

Att Socialdemokraterna får bättre opinionssiffror nu är inte förvånande, anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

I och med att det blev klart att Löfven tog över som partiordförande har all turbulensen kring partiet ersatts av ett lugn.

-Det har mycket att göra med att Löfven hållit en låg profil. När han sagt något har han varit resonabel och pragmatisk, säger Hinnfors.

Om uppgången fortsätter är för tidigt att sia om.

-Det är rimligt att partiet kommer tillbaka till ungefär den nivå man hade innan Juholt tillträdde, kring 30 procent. Men de stora grundläggande frågorna för partiet återstår ju att lösa, säger Hinnfors.