Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
SITTER KVAR. Fredrik Reinfeldt tog täten direkt och behöll den under hela valkvällen.

Reinfeldt triumferade

Alliansen får fortsätta att liberalisera Sverige. Tillsammans med de rödgröna partierna kan och måste Sverigedemokraterna hållas kort.

Alliansen vann riksdagsvalet. Moderaterna gjorde ett succéval och Socialdemokraterna ett motsvarande fiasko. Men Fredrik Reinfeldt får leda en minoritetsregering. Sverigedemokraterna tog sig över fyraprocentsspärren med marginal och blir vågmästare i riksdagen.

Det är sorgligt att Sverige får ett främlingsfientligt riksdagsparti med rötter i den nynazistiska rörelsen. Men en ansvarsfull regeringspolitik kombinerad med en ansvarsfull rödgrön oppositionspolitik kan marginalisera Sverigedemokraterna. Ett organiserat allianssamarbete med Miljöpartiet är mindre troligt.

Fredrik Reinfeldt blir den förste borgerliga statsministern i modern tid som lyckas bli omvald. Det är ett historiskt genombrott. Socialdemokraterna återkommer säkerligen i regeringsställning, men då kommer Sverige att vara ett annat land. Inte mindre solidariskt, men med en större frihet för medborgarna, byggd på valfrihet i välfärden och lägre skatter på arbete.

Socialdemokraterna kommer aldrig mer att äga Sverige. Detta är den viktigaste konsekvensen av Alliansens valseger.

Men lika viktig som frihet är medmänsklighet. Det som i valspurten höll på att välta Alliansregeringen var en samlad rödgrön attack mot den nya sjukförsäkringen. Som politik var attacken djupt populistisk. Det finns inga perfekta socialförsäkringar. Där människor bedömer människor kommer det alltid att ske misstag. Och att låta någon gå kvar i sjukförsäkring, för att det är enklast så, kan vara lika illa som att försöka rehabilitera någon som inte klarar det.

Alliansens sjukförsäkringsreform är bra. Men det är nödvändigt att finna en tillämpning som åtminstone utesluter de uppenbara misstagen. Fredrik Reinfeldt uttryckte denna nödvändighet bra när han i SVT:s slutdebatt sa att människor måste vara viktigare än försäkringssystem.

Att få sjukförsäkringen att fungera på ett mera medmänskligt sätt blir en av regeringens viktigaste uppgifter de kommande fyra åren.

Men allra viktigast blir att bekämpa arbetslösheten. Rimligen ger en konjunkturuppgång rejäl draghjälp, men ungdomsarbetslösheten kräver mer. Trösklarna till arbetsmarknaden är för höga för ungdomar. Lärlingsutbildning, lärlingsanställningar och lärlingslöner behöver prövas i stor skala.

Näst arbetslösheten är skolan regeringens viktigaste uppdrag. Det duger inte att 10 procent av grundskoleeleverna lämnar nian utan fullständiga betyg och att upp emot en tredjedel av gymnasisterna misslyckas.

Skolminister Jan Björklund har satt igång ett omfattande reformarbete som syftar till tidig hjälp för grundskolebarn och alternativ för skoltrötta gymnasister. Skolreformer tar tid, men om fyra år måste det synas resultat.

För oppositionen stundar omprövningens tid. Mona Sahlin har misslyckats trots krisens guldläge och Socialdemokraterna står åter inför mäster Palms klassiska fråga: Vad vilja Socialdemokraterna? Sahlins starkaste kort, om hon vill sitta kvar, är den svaga konkurrensen om partiledarposten.

Miljöpartiet och de båda språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson försökte lifta till makten med Socialdemokraterna. Misslyckandet, trots partiets framgång, väcker frågan om absolut lojalitet med socialdemokratin är vägen till ett grönare Sverige. Wetterstrands och Erikssons efterträdare som språkrör får ta sig an den frågan.

20/9 -10

Mest läst