Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Reinfeldt: Sverige har bra marginaler

Sverige har bättre marginaler och därför heller inte är i behov av skattehöjningar och nedskärningar av det slag som nu följer runt om i Europa, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

TT: Är du oroad för att arbetslösheten åter ska växa?

– Vi har haft växande sysselsättning när andra kämpat med väldigt höga arbetslöshetstal, så vi har anledning att fortsatt påpeka att Sverige har bättre marginaler och därför heller inte är i behov av skattehöjningar och nedskärningar av det slag som nu följer runt om i Europa, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det kommer delvis att positivt återverka på den svenska ekonomin, men sedan är den stora frågan hur den del av företagen som är beroende av handel med andra länder kommer att påverkas, och det är för tidigt att säga.

TT: Regeringen skriver även ned prognoserna för de offentliga finanserna. Finns det en risk för att Sverige får en egen skuldkris om några år?

– Sverige är ett av de länder som gått i motsatt riktning under finanskrisen då de flesta har fördubblat, tredubblat och kraftigt ökat sina samlade skulder. Sverige har amorterat på sina skulder och har en lägre skuldkvot än när alliansregeringen tillträdde 2006. Det gör att vi har säkerhetsmarginaler som andra saknar, säger Reinfeldt.

– Det är hett eftertraktat att få tag i svenska statspapper, det är bara att det inte finns så många av dem längre eftersom vi amorterat och varit duktiga, och det finns stort förtroende för svensk ekonomi. Med vad vi nu vet så har vi säkerhetsmarginaler och kan säga till svenska folket att i Sverige, olikt andra länder, så väntar inte skattehöjningar och nedskärningar.

T: Så det behövs inte samlas i ladorna ytterligare för problem framöver?

– Vi följer ju ett överskottsmål över konjunkturcykeln och vi sade från de fyra allianspartierna i vårt valmanifest att vi kommer att fortsätta hedra det målet. Vi kommer att ha säkerhetsmarginaler när gäller offentliga finanser. Vi sätter det före våra reformambitioner och det är precis i den ordningen vi nu kommer att titta på detta, säger Reinfeldt.

TT: Så det blir inga skattesänkningar för hushållen nästa år?

– Det är för tidigt att säga. Vi är inte färdiga med analysen av genomslaget på svensk ekonomi. Vi ska också komma ihåg att när vi talar om nedrevidering så är det från väldigt höga nivåer. Sverige har haft historiskt höga tillväxtsiffror, en återkomst från krisåret 2009 som är ytterst imponerade och med bättre ordning på offentliga finanser än vad nästan någon annan har i hela Europa, så vi har marginaler. Frågan är bara hur stort genomslaget blir på svensk ekonomi. Det är vi bara i början på att analysera.

/TT

Mest läst