Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

270499.jpg
Fredrik Reinfeldt i TV-studion med Anna Hedenmo och Mats Knutson.

Reinfeldt pressad om sjukförsäkring

Statsminister Fredrik Reinfeldt blev hårt pressad om sjukförsäkringen i SVT:s partiledarutfrågning på torsdagen.

-Den perfekta reformen finns inte, sade Reinfeldt.

Han fick inledningsvis frågan hur stora besparingar som regeringen gjort på sjukförsäkringen men kunde inte ange rätt siffra, som är 22 miljarder.

12 miljarder har sparats på a-kassan. Samtidigt har inkomstskatterna sänkts med 70 miljarder kronor. Men Reinfeldt ville inte medge att det är de sjuka och arbetslösa som betalat skattesänkningarna.

-En hel del av dem som fått jobbskatteavdrag har också fått höjd a-kassa. Sverige består inte av två konstanta grupper, de som jobbar och de som inte gör det. De flesta arbetslösa är korttidsarbetslösa och vi blir alla sjuka ibland, sade Reinfeldt.

Han blev ganska svarslös när utfrågarna tog ett konkret exempel på en överläkare som efter en stroke vill arbeta 75 procent och vara sjukskriven 25 procent men där Försäkringskassan sagt nej och uppmanat honom att söka jobb på Samhall.

-Och så är det. Reformer bärs av myndigheter. Det kan beskrivas som omänskligt och orimligt men jag kan inte sitta och kritisera en enskild tjänsteman på Försäkringskassan. Vi ska komma ihåg att det var 750 000 sjuka eller förtidspensionerade när jag tillträdde som inte var sjuka utan det var ett sätt att dölja arbetslösheten.

På en fråga om hur han hanterar en vågmästarroll för Sverigedemokraterna svarade Reinfeldt att han tänker sitta kvar och regera, om alliansen blir det största blocket. Han ville inte medge att det skulle göra honom beroende av Sverigedemokraterna.

-Det kräver att Mona Sahlin går ihop med Sverigedemokraterna. Men svenska folket kan undvika risken genom att inte rösta in dem. De som tycker om Sverige ska inte rösta in Sverigedemokraterna i riksdagen, sade Reinfeldt.

Mest läst