Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Reinfeldt mötte scouter

Statsminister Fredrik Reinfeldt mötte tillsammans med sina kollegor från Danmark och Finland nordiska scouter på lördagen. Men Reinfeldt ville inte tala närmare om den kritik mot honom som varit efter terrordåden i Norge.

Reinfeldt, Lars Lökke Rasmussen och Jyrki Katainen kom till World Camp Jamboree utanför Kristianstad för att visa nordisk solidaritet efter attentaten i Norge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här är en fantastisk möjlighet att se gränsöverskridande möten mellan ungdomar. Det är ännu viktigare nu när det som hände i Norge präglar och tynger oss, sade Reinfeldt.

Fått kritik

Efter terrordåden har Fredrik Reinfeldt fått kritik för att ha varit "osynlig", till exempel var han inte med på minnesgudstjänsten i Norska kyrkan i Stockholm.

Men statsministern ville på lördagen inte närmare tala om kritiken mot honom. I stället svarade han såhär på TT:s fråga.

– Det viktiga för mig har varit att jag i direkt kontakt med Jens Stoltenberg vid flera tillfällen har känt att han har uttryckt stor uppskattning för vad Sverige har gjort eller sagt sig villigt att göra. Vi har velat visa närvaro och solidaritet med ett drabbat grannfolk, men vi har också velat visa att vi finns till hands, sade Reinfeldt och fortsatte:

– Han uttryckte till exempel väldigt stor uppskattning för att vi deltog i den tysta minuten och att det officiella Sverige under mer än två dygn hade flaggor på halv stång.

Fikade med scouter

Under besöket gjorde statsministrarna en rundvandring på det stora området där runt 39 000 personer har bott under lägret. Bland annat mötte de en grupp norska scouter.

De tog också en fika tillsammans med scouter från sina länder. Fredrik Reinfeldt samtalade bland andra med Erik Bengtsson, 17 år, bosatt norr om Alingsås.

– Det var trevligt. Han var intresserad av scoutverksamheten och vad vi gjorde, sade Erik Bengtsson efteråt.

Mest läst