Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy3cf555.jpg

Reinfeldt inte imponerad

– Längtan att gå vänsterut fällde avgörandet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om förslaget att Håkan Juholt ska leda Socialdemokraterna.

Reinfeldt säger att valet är modigt, eftersom Sverige har två 30-procentspartier.

– Moderaterna betonar förnyelse och att utvecklas med samhällsförändringar och nu ser Socialdemokraterna ut att välja en partiledare som aggressivt talar emot idéer om förnyelse, säger Reinfeldt, och tillägger att Juholt till och med använt svordomar i sammanhanget.

Jan Björklund

Folkpartiledaren Jan Björklund gratulerar Juholt till att ha blivit föreslagen som S-ledare och beskriver honom som en trevlig person som han lovar rejäla debatter i riksdagen.

Men hans politiska kurs lämnar mycket övrigt att önska, anser Björklund.

"Med Juholt svänger socialdemokraterna hårt åt vänster. Han vill avskaffa rut, höja fastighetsskatten och återinföra förmögenhetsskatten. Med Juholt vid rodret avstannar förnyelsen och socialdemokraterna fortsätter backa in i framtiden", säger Björklund i en skriftlig kommentar till TT.

Maria Wetterstrand

– Jag är mest förvånad och det är jag väl inte ensam. Och jag har rätt lite förutfattade meningar om honom som person, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand om Juholt.

– Även om han utpekas som lite mer vänster än Mona Sahlin så kan det ju faktiskt vara så att den som blir det känner behov av att gå åt andra hållet för att hålla partiet brett, säger Wetterstrand.

Göran Hägglund

Kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund, känner Håkan Juholt sedan länge och betraktar honom som en kompetent och skicklig politiker som har goda förutsättningar att göra ett bra jobb.

– Han innebär en vänstersväng, kanske, men det är osäkert. Vi har inte sett någon politisk varudeklaration ännu, säger Hägglund till TT.

– Men jag tror att hans bidrag ligger en bit ifrån det som Mona Sahlin hade i sitt avslutningstal, säger Hägglund och syftar på Sahlins uppgörelse med den politik som partiet gick till val på.

Lars Ohly
Vänsterpartiets Lars Ohly välkomnar att Håkan Juholt ser ut att bli ny partiledare för S.

– Det är tydligt att han står mycket närmare oss i synen på vinster i välfärden än många andra socialdemokrater, säger Ohly till TT och tillägger att det också gäller motstånd mot högervridning av den ekonomiska politiken.

– Juholt bottnar väl i en S-tradition som i någon mån har övergivits av den tidigare ledningen, säger Ohly som tidigare inte haft så mycket med Håkan Juholt att göra tidigare.

Men alldeles häromdagen kom de båda hem från en riksdagsresa till Afghanistan som sträckte sig över fyra dagar.

– Han är lätt att umgås med.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare, säger att Håkan Juholt som partiledare inte påverkar SD så mycket. Detta trots att Sverigedemokraterna ofta kallat Mona Sahlin för sin bästa valarbetare och utpekat henne som företrädaren för allt det som SD är helt emot.


– Han har en annan profil än Mona Sahlin, men han står på samma kant som henne i invandrings- och integrationsfrågor, säger Åkesson.

– Men han har inte låst sig lika hårt med kategoriska uttalanden om oss som Mona Sahlin har gjort, säger Åkesson som tror att Moderaterna kommer att påverkas mest om Juholt installeras, enbart själva partiledarbytet kan gynna S.

Mest läst