Reinfeldt backar om fosterbarnen

ANNONS
|

Om det går att samla riksdagens sju partier är han beredd att göra ett avsteg från hur ersättningsfrågor brukar hanteras, säger han till TT.

–Det hoppas jag vi kan enas om, säger han.

Men Peter Lindberg i föreningen Vanvårdad, som tagit emot ett antal samtal från medlemmar som gråtit och talat om att ta livet av sig, vågar inte lita på de nya beskeden.

–Regeringen håller på att fladdra fram och tillbaka. Det köper inte jag, säger han.

Föreningen har JO-anmält ansvariga barn-och omsorgsminister Maria Larsson (KD).

–Hon har lurat folk. Hur kan ett parti som Kristdemokraterna bete sig på det här sättet, undrar han.

ANNONS

Beslutet chockerade

Regeringens beslut att säga nej till en ersättning på 250000 kronor, som regeringens utredare Kerstin Wigzell föreslagit, presenterades av ansvariga minister Maria Larsson i lördags, i skuggan av nyhetsrapporteringen kring tioårsdagen av den 11 september.

Såväl Reinfeldt som Larsson försvarade sig med att ett sådant beslut inte skulle vara rättssäkert och skapa gränsdragningsproblem. Beslutet chockade både drabbade och politiker. Oppositionen i riksdagen formerade sig snabbt.

Regeringens snabba reträtt beror, enligt Reinfeldt, på att de tre rödgröna partierna enats om ett initiativ i riksdagen som fick stöd av Sverigedemokraterna och därmed hade majoritet.

Men motståndet finns också internt, inte minst inom KD, som i regeringen har ansvaret för de sociala frågorna.

Maria Larsson överkörd?

I måndags fick Maria Larsson (KD), efter ett stormigt möte med partiets riksdagsgrupp, klartecken från regeringen att bjuda in till överläggningar. En formell inbjudan överlämnades på tisdagen och partierna ska träffas i början av nästa vecka.

Inom KD, som råkat ut för en rad bakslag under senare tid, råder en dyster stämning. Men ingen vill skylla på Maria Larsson. Hon ansågs ha gjort vad hon kunde men blev överkörd.

Kristdemokraterna borde ha protesterat offentligt. Partiet borde gjort klart att man ville ge ersättning till fosterhemsbarnen, men att man inte hade övriga partier med sig, anser Bengt Germundsson, ledamot i Kristdemokraternas styrelse och kommunalråd i Markaryd.

ANNONS

Upprättelseutredningen föreslog en process bestående av tre delar: Ett erkännande av det som hänt och en ursäkt, kompensation till de som utsatts och åtgärder för att förhindra att det sker igen.

De utsatta ska få en ursäkt från "högsta politiska nivå". En ceremoni där företrädare för regeringen deltar bör ske så snart som möjligt.

Ersättningen på 250000 kronor ska vara skattefri och ges till de som utsatts för allvarliga försummelser eller övergrepp.

En särskild nämnd ska pröva ansökningarna och en myndighet ska inrättas för att ta hand om alla ärenden.

Källa: Upprättelseutredningen (TT)

ANNONS