Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Litteraturen får regionstöd.

Regionen satsar miljoner på litteratur

Västra Götalandsregionen gör en miljonsatsning på två nya litteraturstöd. Dels ett antal stipendier till essäskribenter, dels ett översättningsstöd till författare med invandrarbakgrund.

Den nya satsningen presenterades på Bokmässan i Kulturtidskriftsmontern på torsdagen. Tanken är att såväl kulturtidskrifter som skribenter ska kunna söka essästödet, pengarna ska oavkortat gå till skribenten.

- Det här är helt linje med regionens handlingsplan för litteratur. Vi har utrett vilka områden som behöver extra insatser, säger kulturnämndens ordförande Alex Bergström (S)

500 000 kronor ska fördelas på 10-20 projekt årligen i två år. En opartisk jury ska avgöra vem som får stöd. Mottagaren ska vara skriven i Västra Götaland.

- Kulturtidskrifter kan vanligtvis inte betala särskilt mycket för essäer, det här skulle kunna göra det möjligt för en tidskrift att exempelvis skicka en skribent till Italien för att skriva om flyktingsituationen, säger David Karlsson, styrelseordförande i Nätverkstan som ägs av ett antal kulturtidskrifter.

Carl Forsberg, ordförande i Författarcentrum Väst välkomnar det nya stödet.

- Det är oerhört glädjande. Kulturtidskrifter är bärare av idéer och essän är den viktigaste och svåraste att skriva.

Ytterligare 500 000 kronor per år ska gå till 3-4 översättningsprojekt där författaren ska vara bosatt i Sverige och skriva på annat språk än svenska. Pengarna går till förlaget.

Regionens kulturnämnd fattade beslutet på onsdagen, politikerna räknar med att stöden ska kunna sökas inom kort, pengarna tas ur årets budget.

- Vi vill vara en isbrytare och ser gärna att andra regioner tar efter. Det är heller inget som hindrar att även kommuner inför ett essästöd, säger Lars Nordström (FP), andre vice ordförande i nämnden.

Mest läst