Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Regionen bör kolla akut-tv!

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Varför bry sig om lagen när man har en lukrativ programidé? Så tycks såväl personal inom Västra Götaland, med flera landsting/regioner ha resonerat när de tecknat avtal med filmbolag om dokusåpor som 112 - på liv och död, Sjukhuset och Livräddarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ju närmare döden kameran kommer, desto mer nervkittlande tv blir det. Problemet är att en hjälplös person inte har en chans att samtycka till att bli filmad. Därför har såväl JO, som Socialstyrelsen, vid ett flertal tillfällen kritiserat produktion av akut-tv.

  Sjukhusledningar och landsting har dock medvetet fortsatt sälja hjälplösa patienters integritet i utbyte mot indirekt reklam. Centrum för Rättvisa, som tycker att måttet är rågat, JO-anmäler därför Västra Götaland och ytterligare elva landsting/regioner för lagbrott.

  – Medgivande i efterhand är inte förenligt med sekretesslagen. Och att ansikten pixlas är inte alltid en tillräcklig skyddsåtgärd. Väldigt många blir igenkända i alla fall, säger Anna Rogalska Hedlund på Centrum för rättvisa.

  Dessutom är det tveksamt om patienterna vet att exempelvis SU:s avtal med filmbolaget även gäller vidare spridning och distribution. Integritetsskyddet kräver att dessa dokusåpor åter prövas rättsligt!