Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Regeringssamtal rivstartar i Finland

  Efter Centerns valframgång i det finländska riksdagsvalet väntar nu tuffa regeringsförhandlingar. Partiledaren Juha Sipilä tänker föra samtal med samtliga riksdagspartier.

  Det centrala vid regeringsbildningen är enligt Juha Sipilä förtroende, program och valresultat. Det finns flera olika regeringsalternativ och inget är i förväg givet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Redan på tisdagen kommer de första samtalen att ske. Centerns mål är att det bara ska finnas tolv ministrar i den kommande regeringen. Han räknar med att kunna presentera ett regeringsalternativ i början av maj.

  Inget uteslutet

  Värdekonservativa Centerpartiet, med stort stöd på landsbygden men litet i urbana områden, fick 49 av riksdagens 200 mandat. Återhållen och lugn oppositionspolitik anses ligga bakom partiets och IT-miljonären Sipiläs framgång i valet.

  Populistiska Sannfinländarna blev mandatmässigt näst största parti, trots att konservativa Samlingspartiet procentuellt fick fler röster.

  Partiledaren Timo Soini har målmedvetet satsat på att få Sannfinländarna att framstå som ett regeringsdugligt parti.

  -Den enda som talar klarspråk så att folk förstår är just Timo Soini. Han är en väldigt skicklig retoriker, säger statsvetaren Jan Sundberg vid Helsingfors universitet.

  "Inget problem"

  Den största finländska dagstidningen Helsingin Sanomat utesluter inte att nästa finansminister kan bli Timo Soini.

  På en presskonferens fick Sipilä på måndagen frågan om inte den officiella bilden av Finland förändras ifall Sannfinländarna kommer in i regeringen.

  Den blivande statsministern svarade att han inte ser något problem med det och att han personligen har förtroende för Soini.

  -Det här är Finland och här fattar vi våra egna beslut, svarade Sipilä.

  Intressant i sammanhanget är att varken Sipilä eller Soini har erfarenhet av regeringsarbete. Under valrörelsen avslöjade Soini att han förutom statsministerposten är intresserad av att bli utrikesminister. Det lär bli svårt att svälja inom Centern som har en speciell utrikespolitisk tradition.

  Inga tröskelfrågor

  Statsminister Alexander Stubb erkände sig tidigt under valkvällen besegrad. Han har inga planer på att avgå som ledare för Samlingspartiet. Han vill inte spekulera om den kommande regeringen men säger att hans parti inte har några så kallade tröskelfrågor i regeringsförhandlingarna.

  Enligt tidigare opinionsundersökningar har Centerns väljare och partimedlemmar uttryckt en vilja att partiet ska samarbeta med Socialdemokraterna. Om det blir aktuellt beror på hur SDP, som förlorade åtta mandat, analyserar resultatet. Partiledaren Antti Rinne är finansminister i den avgående regeringen som fått hård kritik för oförmågan att skapa jobb och ekonomisk tillväxt.

  Ett av regeringsalternativen är helborgerligt: Centern, Samlingspartiet, Sannfinländarna och Svenska folkpartiet. Men Svenska folkpartiets ledare Carl Haglund har redan meddelat att han ogärna sätter sig i samma regering som Sannfinländarna.

  Helt klart är att Finlands nya regering står inför stora utmaningar. Landet har i tre år befunnit sig i ekonomisk recession och haft svårt att återhämta sig efter finanskrisen 2008-2009.