Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Regeringen stoppar trängselskatten i egen ficka

Årets intäkter från trängselskatten går inte till investeringar i Göteborg – utan till regeringens budget. Kommunalrådet Johan Nyhus (S) är besviken och ska låta jurister utreda om det är ett avtalsbrott.

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att låna pengar till förmånlig ränta för att bekosta 2016 års investeringar i Västsvenska paketet, har SVT:s Västnytt rapporterat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inbetalda trängselskatter går i stället in i statsbudgeten.

Avtalsbrott, tror Martin Wannholt, kommunalrådet utan parti.

- Både när det gällde folkomröstningen mot trängselskatt och en omförhandling av Västlänken har göteborgarna hela tiden fått höra att ingångna avtal inte kan ändras. Men nu tar ena parten pengarna och stoppar in i statsbudgeten.

Han har vid två tillfällen frågat stadsjuristen om det som nu beslutats av regeringen är avtalsenligt.

- Jag fick svaret att så kan man inte göra.

Ansvarigt kommunalråd Johan Nyhus (S) säger att han främst är besviken.

- Vi hade velat bli vidtalade, få informationen. Det är viktigt med tanke på hur debatten varit i Göteborg. Nu får regeringen eller Trafikverket förklara det här för att skapa trygghet bland göteborgarna.

Han har gett stadsjuristen i uppdrag att utreda om regeringens beslut innebär ett avtalsbrott. Dessutom kommer kommunstyrelsen att skicka ett brev till regeringen om hanteringen av frågan.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger till Västnytt att det handlar om budgetteknik.

- I stället för att staten lånar hos Riksgälden gör Trafikverket det. Trafikverket är en del av staten men när de lånar uppstår ingen kostnad som bokförs på staten, vilket i sin tur minskar risken för att statsbudgeten ska slå i utgiftstaket för 2016, säger hon till Västnytt.

Mest läst