Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringen skapar återvändsgränd för studenter

Regeringen bygger ett utbildningssystem där den som bestämmer sig tidigt och går spikrakt premieras, skriver Magnus Nilsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I och med regeringens nya antagningsregler nedvärderas alla betyg för studenter som är över 26 år. Reglerna är gjorda för att fler i tidig ålder ska bestämma sig för om de vill studera vidare, något som missgynnar de studenter som finns inom det äldre betygsystemet. Detta innebär enligt högskoleverket att 5 786 personer kommer bara i år att missa sina utbildningsplatser eftersom de enligt regeringen försuttit sin chans. Utöver dessa så har var tredje sökande gymnasiebetyg från före 2003 och även dessa missgynnas genom att deras betyg nedvärderas i jämförelse med dem som nyss tog studenten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta skulle innebära att nästan sexhundra studenter i år inte får läsa sin drömutbildning här i Göteborg, helt enkelt eftersom de hamnat i fel system. Eller som utbildningsdepartementet uttrycker saken: Regeringen har gjort bedömningen att det givits tillräckligt med tid att påbörja studierna på högre nivå… Detta är tusen studenter med potential och betyg att bli exempelvis läkare, jurister, arkitekter eller psykologer. Ettusen elever som nu i stället hänvisas till arbetslöshet eller andra yrkesval.

Vi i Socialdemokratiska studentförbundet tycker detta är ett katastrofalt exempel på slöseri av mänskliga resurser. Den borgerliga regeringen bygger ett utbildningssystem där den som bestämmer sig tidigt och går spikrakt, utan felaktiga val, rakt igenom sin utbildning kommer premieras. De som på vägen råkade få barn, bli sjuk eller helt enkelt var osäker på vad just deras drömyrke var, kommer att dömas ut. Tanken om det livslånga lärandet och den andra chansens politik som vi Socialdemokrater har byggt upp byts således ut mot en politik där felaktiga val straffas.

Att utbilda sig är en investering för samhället, det är givetvis också en förhoppning att själv en dag kunna arbeta med något som man trivs med men från samhällets sida finns framförallt en önskan om att de med högre utbildning bidrar med sin kunskap. Eftersom vi socialdemokrater tror på en framtid där fler och fler arbeten kommer kräva högre utbildning är vi övertygade om att fler människor i framtiden behöver studera vidare. Ingen ska därför behöva bestämma sig redan i grundskolan för vad man vill jobba med som vuxen. Vi kommer att fortsätta kämpa för en politik som tar bort återvändsgränder och som alltid ger en andra chans i livet. Utbildning lönar sig, både för individen som får sitt drömyrke och för hela landet som får nya företag och arbetstillfällen inom högutbildade arbeten.

Därför säger vi: Ge de 5 786 studenter som dömts ut en chans till! De skulle kunna hjälpa oss alla bättre om de fick följa sina drömmar.

Magnus Nilsson

ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet