Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Regeringen beställer ubåtar

  Regeringen beställer två nya ubåtar av Saab Kockums. Ubåtarna av typen A26 ska vara levererade 2022 och prislappen ligger på max 8,2 miljarder kronor.
  -Undervattensförmågan är en central del av det svenska försvaret och ett väsentligt säkerhetsintresse, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT .

  Köpet betyder inte att det tillförs extra pengar - affären finansieras inom ramen för den långsiktiga budgeten Sverige har på materielsidan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Detta är enligt min bedömning det enskilt största beslutet när det gäller ekonomisk satsning som vi kommer att genomföra den här valperioden, säger Hultqvist, som lämnade beskedet i samband med ett besök på varvet i Karlskrona på tisdagen.

  Ambitionen med beställningen, som regeringen formellt ska fatta beslut om på torsdag, är att "säkerställa svensk ubåtsförmåga bortom 2030". De två ubåtarna ska kunna utgå från kustnära operationer och förhållanden och vara svåra att upptäcka.

  -Det är nästa generations ubåt. Det kommer att vara mycket högteknologisk nivå när det gäller den här ubåten, säger Peter Hultqvist till TT.

  För Saab Kockum innebär affären med den svenska staten en viktig plattform för att gå vidare och intressera andra länder, enligt försvarsministern.

  -Det finns flera länder som har aviserat att de avser att skaffa ubåtar, bland annat Nederländerna och Polen. Det skulle kunna vara intressanta samarbetsländer för oss, säger han.